Nešlo o Amazon, ale spíše o pozemky pro developera, uvažuje starosta Brna-střed

Plán Amazonu na postavení distribučního centra v Brně ztroskotal podle vyjádření společnosti hlavně kvůli průtahům kolem schvalování stavby. Rozhodnutí brněnských zastupitelů zkritizoval prezident Miloš Zeman i někteří ministři. Starosta Brna-střed Libor Šťástka z ODS se kritice brání, plán podle něj nebyl dobře připravený. Zastupitelé prý jen odolali lobbistickému tlaku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklad Amazonu v Brně nebude

Sklad Amazonu v Brně nebude | Zdroj: Reuters

Pane starosto, mnoha lidem stále není jasné, proč Brno odmítlo tuto investici?

Brno odmítlo investici, protože tento plán – projekt příchodu Amazonu do Brna – nebyl dobře připraven. Základní zakopaný pes je ve volbě lokality, naprosto nevhodné lokality na území města Brna v blízkosti obytné zóny, kde bydlí desetitisíce obyvatel městských částí Slatina, Tuřany a Černovice. A pak kvůli jednomu velmi podstatnému důvodu, a sice že územní plán města Brna, tedy podzákonný právní předpis, umístění skladu Amazonu v této lokalitě neumožňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na jednání o postavení distribučního centra přiblížil starosta Brna-střed Libor Šťástka z ODS

Říkáte, že lokalita je nevhodná i z toho důvodu, že blízko bydlí mnoho lidí. Když by ale šlo o distribuční centrum, to přece není tepelná elektrárna, žádná „špinavá“ výroba.

Je to ještě horší. Distribuční centrum, do kterého bude zajíždět nebo z něj vyjíždět 360 kamionů denně, tak to se asi shodneme, že to je velký zápřah pro dopravu v jeho okolí. A také vzhledem k tomu, že není dosud postaveno dálniční napojení tohoto areálu na blízkou dálnici D1 – koneckonců toto měl za úkol už současný premiér Bohuslav Sobotka, když byl ministrem financí v Zemanově vládě. Tento exit stále není, je to už 14 let a bohužel musím konstatovat, že i vinou současného pana premiéra to dopadlo, jak dopadlo.

Počkejte. Premiér nehlasoval, hlasovali jste vy…

Hlasovali jsme ale pouze o tom, k čemu nás nutila jedna velká lobbistická skupina složená z developera, který zastupoval společnost Amazon, a na kterou byla napojena řada politiků jak v Brně, tak – jak sleduji poslední dobou – dokonce i ve vládě. Takže pokud se všichni tito pánové Sobotkové, Mládkové, Babišové teď ohání 1500 pracovními místy a třímiliardovou investicí, tak měli daleko dříve zvládnout příchod Amazonu do České republiky a do Brna a měli vytipovat takovou lokalitu, o které by brněnští zastupitelé mohli bez pochyb hlasovat a která by nebyla v rozporu se zákony České republiky.

Takže vy to vidíte tak, že brněnští zastupitelé odolali významnému lobbistickému tlaku?

Dá se to tak říci. Mám čím dál větší pocit, že v Brně ani tak nešlo o příchod Amazonu jako o to, aby se developer, který ho zastupoval, dostal výhodně k městským pozemkům právě v této lokalitě. Uvidí se také, jaký bude další vývoj, protože tento developer určitě ve svém tlaku nepoleví. Jsem zvědav, jak se to bude dále vyvíjet.

Celkem chtěl Amazon v Brně investovat asi 2,7 miliardy korun, z toho 300 milionů by dostalo přímo město. Americká společnost plánovala přinést zhruba 1500 pracovních míst. Na radnici se o plánu Amazonu hlasovalo celkem třikrát.

Říkáte, že máte takový pocit. O co ten pocit opíráte?

Opírám ho o to, že od začátku, kdy se po několikaměsíčních přípravách v minulém roce materiál k zastupitelům dostal, tak byl nastaven jako smlouva mezi městem a právě zmíněným developerem. Nikde nebylo ani slovo o Amazonu, ten byl kdesi v pozadí, a všechno bylo na smluvním vztahu mezi právě tímto developerem a městem, což je pro mě signál toho, že šlo především o toho developera a o politiky, kteří jsou na něj napojení.

Nebude Brnu chybět těch 1500 pracovních míst?

Každé pracovní místo je samozřejmě dobré. Mě to mrzí dvakrát, protože v Brně byla ještě jedna lokalita, a to u brněnského letiště, kterou jsme navrhovali již na konci minulého roku a která, jak se ukázalo, byla jednou z pěti, které Amazon zvažoval. Možná kdyby o ní věděl, možná kdyby developer mluvil pravdu – protože on neustále tvrdil, že ji Amazon nechce, tak jsme mohli hlasovat o této lokalitě, kterou nakonec nabízel Jihomoravský kraj a Amazon tu paradoxně už mohl dávno být a mohlo vše dobře dopadnout.

Americká firma Amazon by mohla vybudovat sklad v Jihomoravském kraji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jak se na vaše počínání dívají lidé, kteří vás volili do funkcí? Jak se na to dívají Brňané?

Dívají se na to různě. Uznávám, je to kontroverzní téma. Chodí mi spousta mailů od těch, kteří dají na jednoduchou populistickou zkratku – Amazon rovná se 1500 pracovních míst, třímiliardová investice. Ale pak jsou také lidé, kteří o tom přemýšlí. Někteří z nich dokonce žijí právě v městských částech, které jsem zmínil, a tam žijí desetitisíce lidí. Takže kdo se chce do toho problému dostat a trošku si o tom udělat obrázek, tak určitě může. Reakce jsou různé. Od těch, že jsme odolali tlaku developera jak přijít snadno k městským pozemkům a zajistit stav dopravního kolapsu na jihu města Brna, až po reakce, že jsme právě přišli třeba o těch 1500 pracovních míst.

Zásadně odmítáte kritiku, která zazněla od ministrů Sobotkovy vlády, že Brno svým hlasováním poškodilo českou reputaci u zahraničních investorů?

A to je právě ten kámen úrazu. Vláda České republiky, premiér Sobotka i další ministři se snaží svalit svoji vinu na nás. A znovu říkám, zastupitelé byli postaveni před jednu jedinou variantu, byť jich bylo víc, a tato varianta byla urputně tlačena. Byla to varianta právě oné lokality Černovická terasa. Ministr Mládek, ministr průmyslu a obchodu, je přece tím, kdo má vyjednávat s takto významnými investory a snažit se pro ně hledat jiné vhodnější lokality tak, aby to nepoškodilo desetitisíce Brňáků.

Ale oni jinou lokalitu nechtěli, jak jsme slyšeli.

To se právě obávám, že není pravda. Protože celou dobu jsme slýchali, že například ta variantní lokalita u brněnského letiště je pro Amazon nezajímavá. Ještě před dvěma týdny, kdy se uskutečnilo jednání s Amazonem, tak zástupce Amazonu potvrdil, že tato lokalita u letiště je jednou z pěti, které Amazon zvažuje. Kdybychom se o ní bavili možná před těmi třemi měsíci, tak už s ní Amazon souhlasil a dnes mohlo být vše jinak.

Jakub Zajíček, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme