Premiér Sobotka má jmenování Babiše ministrem vysvětlit v přestupkovém řízení

Praha 1 obdržela žádost o zahájení přestupkového řízení s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD. Zpovídat se má kvůli navržení Andreje Babiše z hnutí ANO na post ministra bez toho, že by si od něj vyžádal lustrační osvědčení. Stejný podnět radnice dostala také proti prezidentu Miloši Zemanovi, s ním ale přestupkové řízení podle zákona vedeno být nemůže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Český rozhlas

Obdržení žádosti potvrdil starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). O řízení se Sobotkou dnes informovaly Novinky.cz. Sobotka se vinen necítí a řízení se zúčastní. Ve správním řízení mu hrozí pokuta až 50 000 korun.

Žádosti podle Lomeckého na úřad přišly 24. března, podal je stejný člověk. První se týkala prezidenta Zemana a viní ho, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá pak byla podána proti Sobotkovi. Přestupku se měl dopustit tím, že Babiše bez lustračního osvědčení na post ministra Zemanovi navrhl.

Úředníci Prahy 1 již Sobotkovi poslali dopis. Žádají ho v něm o vyjádření, jestli využije své poslanecké imunity, nebo se dostaví k projednání na úřad. Pokud by imunity využil, případem by se zabýval poslanecký imunitní výbor.

Sobotka řízení podstoupí

Sobotka se prý na poslaneckou imunitu se odvolávat nebude a přestupkové řízení podstoupí. "Podnět občana kvůli údajnému přestupku je daň za vznik vlády. Pan Babiš si o lustrační osvědčení nepožádal, a žádné tedy neměl. Pokud bych ho na ministra nenavrhl, novou vládu bychom neměli a zmítali bychom se po volbách v politické nestabilitě," říká.

V současné sněmovně podle něj jiná smysluplná varianta než stávající vládní koalice neexistuje. "Podle mého názoru jsem se návrhem přestupku nedopustil. Rozhodnutí ale bude muset učinit příslušný správní orgán," dodává premiér.

Před listopadem 1989 byl Babiš členem komunistické strany. Je veden i v takzvaných Cibulkových seznamech jako spolupracovník Státní bezpečnosti. Sám však tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval, v současnosti se kvůli tomu na Slovensku soudí.

ČTK, Veronika Neprašová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme