Řidiči na přejezdech umírají, přesto stále jezdí na červenou

Při srážkách vlaku s automobilem na přejezdech zemřeli na Vysočině v tomto roce dva lidé. Další bez ohledu na nebezpečí řidiči dál riskují. Prokázala to i akce dopravních policistů, kteří se na chování řidičů na rizikových přejezdech zaměřili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují dodržování předpisů na železničních přejezdech

Policisté kontrolují dodržování předpisů na železničních přejezdech | Foto: Petr Palovčík

„Provádíme měření rychlosti pomocí měřiče Trukam, který zároveň pořizuje kamerový záznam,“ vysvětluje policista Petr Halan, který kontrolu provádí.

„Pokud řidič protestuje nebo nesouhlasí s naměřenou hodnotou, tak my přestupek zpracujeme. Data se ukládají na paměťovou kartu, tiskne se fotografie, nebo se to posílá elektronicky,“ popisuje policista postup v případě nesouhlasu řidiče s přestupkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní kontroly řidičů na přejezdech se zúčastnil také reportér Českého rozhlasu Petr Palovčík

Největší provoz je na přejezdech v Jihlavě. Řidiči je přejíždějí tak, jak se má, ale porušují jiná pravidla. Zastavili například řidičku, která neměla rozsvícená světla.

„Vždycky jsem si světla zapínala, dneska jsem vyjela a nějak jsem to nestihla,“ omlouvá se Gábina Kohoutová, která o pokutě s policisty nediskutovala.

Speciální akce policistů se jí líbí: „Včera jsem tudy jela, svítila červená a auto tam normálně profrčelo. Tak jsem si říkala, že by to něco takového chtělo. Protože jsem na vlastní oči viděla, že se předpisy nedodržují,“ vypráví řidička Gábina Kohoutová.

Policisté na přejezdech nečekají jen na hříšníky, provádějí i namátkovou kontrolu. "Od přírody jsem trochu bordelář, takže jsem se bála, abych měla všechny doklady. Mám všechno v pořádku, technickou mám za měsíc,“ říká Petra Plevová, u které kontrola nezjistila problémy.

Policisté zjistili 18 přestupků

I ona kaskadéry na přejezdech odsuzuje. „Pro mě je to úplně zbytečný hazard, co ten člověk naspěchá, že? Je to naprosto zbytečný,“ říká další kontrolovaná řidička.

Na přejezdu u Hruškových Dvorů zastavili policisté muže, který nechtěl podstoupit test na kontrolu alkoholu. „Je pravděpodobně pozitivní na alkohol, tak ho vezeme na krev,“ plánuje zasahující policista.

Během několikahodinové kontroly na přejezdech zjistili policisté 18 přestupků. Třikrát řidiči přejeli koleje, když blikala červená.

Petr Palovčík, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme