Zájemci se v České Lípě mohli vydat po stopách spisovatele Jakuba Arbese

V České Lípě lidé v sobotu chodili po stopách spisovatele Jakuba Arbese. Známý spisovatel a novinář si v tomto městě odpykával víc než třináctiměsíční vězení. V roce 1873 ho odsoudili za některé články, které ani nenapsal. Arbes ale ve vězení dál psal, chodil po vězeňské zahradě a diskutoval se sousedy za plotem. V dopisech si rodák z pražského Smíchova dokonce stěžoval na příliš kyselé českolipské pivo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova v České Lípě, dnes restaurace,  kde se konal soud s Jakubem Arbesem

Budova v České Lípě, dnes restaurace, kde se konal soud s Jakubem Arbesem | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

V budově, kde byl Jakub Arbes souzen, je už několik desítek let populární restaurace. A právě v místě, kde proběhlo se spisovatelem pět procesů, začíná komentovaná procházka městem, která mapuje jeho pobyt v České Lípě. Ještě na počátku 90. let byla na budově Arbesova pamětní deska.

„Byla tady hned vedle vchodu. Byla ukradena, ale tehdy nějaký výtvarník navštívil sběrnu surovin a tam ji našel. Byla mu nějaká povědomá. Desku získalo město nazpátek, ale muselo si ji koupit za 3000 korun," připomíná osud pamětní desky historik českolipského muzea Ladislav Smejkal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po stopách spisovatele Jakuba Arbese se v České Lípě vypravil i reportér Tomáš Mařas

Sál, kde byl Jakub Arbes souzen, dnes slouží k nejrůznějším zábavám a schůzím. Na podlaze jsou vrzající parkety a kolem zdí stojí stoly a židle, přesně tak, jak to bývá na klasických zábavách.

„Tady nebylo jeviště, nýbrž v těchto místech, co stojím, bylo dřevěné zábradlí. Za ním byl malinko vyvýšený stupínek, na kterém seděli soudci, a po stranách byly stupínky, kde byly lavice pro porotce, případně pro státního návladního. Tady byl pak prostor, kde sedělo obecenstvo," přibližuje historik, jak to tehdy v sále vypadalo.

Další zastavení patří místu, kde byl Jakub Arbes vězněn. V budově v českolipské Moskevské ulici je dnes praktická škola.

Pamětní deska na budově praktické školy v České Lípě, kde byl dříve vězěn Jakub Arbes | Foto: Tomáš Mařas

„Do této budovy dorazil Arbes přesně rok poté, co s ním byl první proces. Ráno kolem šesté hodiny, zvláště tedy v zimě, je budili žalářníci tím, že začali zatápět. V sedm hodin dostal kávu a housku.

„Do devíti hodin buďto psal nebo se učil nebo dospával, když pracoval v noci. On byl vězněm, který měl důvěru; chodil i na zahradu, kde se přes plot bavil se sousedy."

Českolipská praktická škola, kde byl v minulosti vězněn Jakub Arbes | Foto: Tomáš Mařas

Vypadá to, že Jakub Arbes měl v České Lípě pohodové vězení. Potvrzuje to i Ladislav Smejkal.

„Vězni, kteří měli jakousi politickou nálepku, tak většinou měli dost pohodové vězení. Rakouský stát v tomto směru byl jednak liberální, a jednak se snažil o to, aby si tyto lidi proti sobě zase až tak moc nepostavil."

Mezi místa, která jsou spjata s pobytem Jakuba Arbese ve městě, patří i budova mateřské školy, která tehdy sloužila jako vězení pro větší množství odsouzených, a dům, kde při návštěvách spisovatele ve vězení bydlela jeho manželka.

Sál, kde se konal soud se spisovatelem Jakubem Arbesem | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme