Milovníci přírody si v Čáslavi mohli vyzkoušet vypouštění zachráněných netopýrů

Ochránci zvířat vrátili v Čáslavi do volné přírody přes 20 netopýrů rezavých. V únoru přišli tito savci o své zimoviště, které měli v nedalekých Močovicích. O netopýry se následně postarali pracovníci vlašimské Záchranné stanice pro živočichy. Návrat létajících savců do jejich přirozeného prostředí přilákal desítky zvídavých návštěvníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netopýři jsou připraveni k vypuštění

Netopýři jsou připraveni k vypuštění | Foto: Michal Trnka

Stanislav Němec pracuje jako vedoucí vlašimské Záchranné stanice pro živočichy. Do Čáslavi přijel se svým kolegou vypustit zpátky do volné přírody 24 netopýrů rezavých a také vysvětlit přihlížejícím, jak se tito savci do zvířecí „nemocnice“ v zimě dostali.

„Zavolali nám lidé z Močovic, což je tady kousek od Čáslavi, že když koncem února porazili strom, tak zjistili, že v něm hnízdí kolonie netopýrů. My jsme je přesunuli z toho stromu do naší záchranné stanice, v podstatě jsme je jenom krmili každý den moučnými červy a čekali jsme na to, až začne létat noční hmyz. Dneska můžeme vypustit naše chovance zpátky do volné přírody,“ popisoval Stanislav Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vypouštění netopýrů v Čáslavi přihlížel i reportér Michal Trnka

Poutavé vyprávění vystřídala chvíle, na kterou v Čáslavi asi všichni netrpělivě čekali - samotný návrat netopýrů do jejich přirozeného prostředí. Kdo měl trochu štěstí a dostala se na něj řada, mohl si vypustit do přírody svého netopýra.

„Máme doma zvířátka, máme želvu, dva psy, kdysi jsme mívali i rybičky. Jsme milovníci zvířat, takže když jsem se dozvěděla, že to rady bude, přišlo mi jedinečné to navštívit. Jsem ráda, že jsme si ho dneska vypustila, protože máme dneska výročí svatby a byl to takový můj dárek,“ pochvalovala si jedna z návštěvnic.

Ochránci přírody doufají, že se všem zachráněným netopýrům ve volné přírodě znovu dobře povede. „Je to migrační druh, takže oni se tady rozlétnou po okolí a najdou si určitě každý svou skulinu, své loviště, nebo se přesunou úplně někam jinam,“ uzavírá Stanislav Němec z vlašimské záchranné stanice pro živočichy.

Vypouštění netopýrů do přírody si v Čáslavi nenechaly ujít desítky návštěvníků | Foto: Michal Trnka

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme