Nejhorší sucho za posledních 50 let trápí zemědělce na Hané

Zemědělci na Hané se obávají důsledků mírné zimy. Kvůli nedostatku sněhu a nadprůměrným teplotám panuje mimořádné sucho, které může zapříčinit přemnožení škůdců. Pokud nedostatek vláhy potrvá, hrozí letos i špatná úroda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktor při práci

Traktor při práci | Foto: Ladislav Bába

„Odborníci srovnávají letošní zimu a letošní jaro s rokem 1947, kdy bylo veliké sucho a potom velké problémy se zajištěním potravin. Takže je to po padesáti letech asi nejhorší období, a to se projeví nejenom na výnosu, na produkci, ale určitě i na kvalitě,“ potvrzuje ředitel okresní agrární komory v Olomouci Miloš Porč.

Současné sucho s sebou přináší také riziko větrné a vodní eroze. „V případě, že jsou porosty méně zapojené nebo jsou řidší, tak potom hůře odolávají intenzivnějším srážkám,“ vysvětluje Miroslav Trnka z Mendelovy univerzity v Brně, který vývoj klimatu už několik let monitoruje.

Pokud farmáři neinvestovali do nákladných závlahových systémů, o pěstování náročnějších plodin už většinou nemají zájem. Z polí proto rychle mizí například okurky, rajčata nebo brambory.

„Dneska je takový obecný trend, že zemědělec spotřebovává vodu, což je nesmysl, on tu vodu v podstatě udržuje v přírodě, takže by cenová politika u závlah měla být úplně jiná, než je dneska, a možná by se oživila i ta zelenina,“ myslí si Ladislav Sečkář z agrární komory v Břeclavi.

Tomáš Minarčík, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme