Kroužek mladých strážníků se v České Lípě znovu otevře po 11 letech

Českolipská městská policie po jedenácti letech opět otevírá Kroužek mladých strážníků. Stovka dětí, která se před lety přihlásila, odrostla, a proto jsou teď volná místa pro další generaci. Děti se tu seznámí nejen s prací městského strážníka, ale pomáhají i při reálných akcích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážník Městské policie

Strážník Městské policie | Foto: Ladislav Bába

„Kroužek vznikl, protože jsme chtěli nějakým způsobem zaměstnat děti, které trávily volný čas běháním po sídlištích,“ vzpomíná vedoucí skupiny prevence kriminality českolipské městské policie Eva Sedlíková.

Zpočátku si strážníci děti rozdělovali, jak bylo potřeba. Časem se skupinky ustálily a zůstalo 30 dětí.

Děti se v kroužku dozvídají o práci městského strážníka, třeba i rozdíl mezi strážníkem a státním policistou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kroužku městských strážníků natáčel reportér Tomáš Mařas

„Samozřejmě se snažíme dětem nějakým způsobem vštípit i to, jak se má chovat chodec nebo cyklista,“ vysvětluje Sedlíková.

„Hrajeme tady hry, dávají nám testy, zkouší nás. Cvičíme venku, jezdíme na kole. Ještě fyzické zkoušky, jako dřepy, kliky,“ říká o programu kroužku malý Robin.

Za kroužek se nic neplatí, Česká Lípa na něj má dotaci jako na prevenci kriminality. „Počítali jsme i s tím, že kroužku se budou moct zúčastnit i děti ze sociálně slabších rodin,“ dodává Sedlíková.

Z chudších poměrů pochází asi dvě třetiny dětí, které do kroužku chodí. Účastníci Kroužku mladých strážníků se schází pravidelně jednou týdně. Pro malé zájemce zbývá ještě asi dvacet míst.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme