ČSSD a ANO se na kompenzacích za poplatky v nemocnicích zatím nedohodly

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) ještě nedohodl na financování zdravotnictví. Zatímco Sobotka trvá na navýšení platby za státní pojištěnce, Babiš chce hledat úspory a nevyplácet nemocnicím kompenzace za zrušené poplatky v celé výši.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš | Foto: Úřad vlády ČR

Zvýšení plateb za státní pojištěnce vypadalo jako dohodnutá a uzavřená věc. Podle ministra Babiše se ale při hlasování ve vládě stala chyba.

Zatímco ministři hnutí ANO měli za to, že se zvyšuje platba za státní pojištěnce jen pro letošní rok, sociální demokraté to, jak řekl ministr financí, brali tak, že je to i na další roky. A to se mu nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešní schůzce věnované financování zdravotnictví informovala redaktorka Věra Masopustová

Na ranní schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou proto přišel vybavený nejen koaliční smlouvou, ale také analýzami a grafy, které měly prokázat dosavadní špatné hospodaření ve zdravotnictví.

„Já jsem ukazoval panu premiérovi svoje analýzy, kde je vidět, že v podstatě ty peníze jdou hlavně na lůžkovou péči, tam jsou obrovské nárůsty. To znamená, jedná se hlavně o nemocnice.“

„Takže možná by byla dobrá analýza, proč stále navyšujeme (finance) pro lůžka; vlastně léky a ambulantní péče se de facto nemění, ale všechno to jde do lůžek,“ prohlásil ministr Babiš.

Ministr zdravotnictví chystá návrhy na úspory

K plánovanému jednání obou lídrů s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) dnes ale nedošlo, protože většinu času se mluvilo o státní podpoře útlumu těžby na Dole Paskov.

Ministr Němeček při ranním příchodu do Strakovy akademie řekl, že trvá na tom, aby vláda nahradila nemocnicím peníze, o které přišly zrušením poplatků. Podle něj už nervozita mezi zdravotníky i pacienty stoupá. „Začala tam padat slova o stávkové pohotovosti, o pacientech v ulicích a toho bych se nerad dožil,“ poznamenal ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kompenzacích za zrušené poplatky v nemocnicích mluvili na Radiožurnál Dagmar Žitníková, předsedkyně odborového svazu zdravotnictví, a Rostislav Vyzula, předseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny za hnutí ANO

Podle svých slov je připravený i na Babišův požadavek, aby se uvnitř resortu hledaly úspory. Už příští týden představí vládě soubor opatření, která by mohla peníze nejen ušetřit, ale i ukázat, kudy z resortu mizí.

„Ta opatření, která tento materiál obsahuje, jsou ze tří oblastí. Z oblasti zdravotního pojištění, oblasti zdravotní péče a oblasti přímo řízených nemocnic. Jsou jakýmsi plánem ministerstva zdravotnictví na větší úspory v systému, které se pak využijí pro pacienty, a na větší transparentnost,“ zdůraznil Němeček.

Zítra chtějí všechny strany sporu najít shodu, a to buď na jednání vlády, nebo poté na koaliční radě. Bez vyjasnění financování zdravotnictví totiž nemůže vláda otevřít diskuzi o podobě státního rozpočtu na příští rok.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme