Severní Korea se otevřela cizím běžcům. Pořádá mezinárodní maraton

Severní Korea pořádá tento víkend maraton, a to s mezinárodní účastí. Na závod se mohou letos nově přihlásit běžci z celého světa. A to bez selekce Pchjongjangu, jak tomu bylo v minulosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manifestace pořádaná v Pchjongjangu na oslavu úspěšného startu severokorejské rakety

Manifestace pořádaná v Pchjongjangu na oslavu úspěšného startu severokorejské rakety | Zdroj: ČTK

Maraton v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu se koná už od roku 1981. Je pořádán na oslavu zakladatele KLDR a věčného prezidenta Kim Ir – sena. A to v okolí jeho rodiště.

Severokorejský maraton musí Pchjongjang mít, aby byl stejně jako většina světových metropolí mezinárodním městem, což rádi tamní vůdci zdůrazňují.

Letos je závod otevřen všem cizincům, kteří se na něj mohou volně přihlásit. V rámci závodů navíc povolili severokorejské úřady účastníkům, jejich rodinám ale i turistům, speciální zájezdy, organizované okolo Pchjongjangu.

Běží se klasický maraton, tedy 42 kilometrový anebo 20 kilometrový půlmaraton. Speciální je pak 10 km běh pro turisty, který vede centrem města.

Od roku 1981, kdy tradice maratonu v Pchjongjangu začala, byl až do loňska závod selektivní. Tedy účastnit se ho mohli jen vybraní a Pchjongjangem ověření sportovci.

Trasa začíná a končí na Kim Ir-senově stadionu, běží se okolo Kim Ir-senovy univerzity přes vítězný oblouk a akrobatické divadlo severokorejské lidové armády.

Pchjongjang letos otevřel závod všem. Tvrdá měna se totiž severokorejskému vedení vždy hodí. Může jít ale také o snahu současného vůdce Kim Čong–una otevírat zemi světu po vzoru Číny, jak minulý týden veřejně oznámil.

V posledních dvou letech pak výrazně rostl v KLDR turismus a příjmy z něj, Severní Korea je lákavou destinací, ať už pro přátele ze sousední Číny ale i návštěvníky ze Západu.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme