Česko podle EK prodalo akcie firmy OKD za tržní cenu a nikoli příliš levně

Česko podle Evropské komise prodalo akcie těžební firmy OKD za tržní cenu. Komise to oznámila v exkluzivním stanovisku pro Radiožurnál. Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO přitom obvinil sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotku, že v roce 2004 jako tehdejší šéf státní pokladny prodal podíl v OKD příliš levně. To ale podle Evropské komise, která v unii dohlíží na férovou hospodářskou soutěž, není pravda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Zdroj: ČTK

Komise ve svém stanovisku odmítla názor, že by Česko akcie prodalo pod cenou.

Stát se podle Bruselu při prodeji menšinového podílu (necelých 46 procent) akcií firmě Karbon Invest choval jako normální obchodník a domluvená cena 4,1 miliardy korun odpovídala té tržní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zjištění Evropské komise o prodeji OKD zprostředkoval z Bruselu tamní zpravodaj ČRo Ondřej Houska. Podrobnosti ke sporům mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou přidala Alžběta Havlová

Podle Andreje Babiše a některých dalších kritiků přitom mohlo Česko prodejem OKD získat až dvojnásobek.

Babiš dnes Radiožurnálu řekl, že Sobotka nezahrnul do obchodu část majetku. „Já neumím posoudit, jestli to bylo, nebo nebylo adekvátní, ale faktem je, že tam bylo plno majetku, který oceněn nebyl a za který stát nedostal zaplaceno,“ tvrdí.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek rozhodnutí Evropské komise respektuje. „Pokud dospěla k závěru, že tam není žádný rozpor s tržní cenou, tak jsem samozřejmě náchylný této informaci věřit podstatně více než stranickému deníku Andreje Babiše,“ prohlásil.

EK se při šetření privatizace OKD nespoléhala jen na informace od Česka

Číst článek

Komise už v červenci 2011 konstatovala, že český stát při prodeji menšinového podílu OKD nikomu neposkytl nedovolenou státní pomoc, a odmítla proto stížnost, kterou u ní na Česko podala v roce 2005 společnost Penta a o tři roky později také sdružení nájemníků v bytech OKD - Bytyokd.cz.

Babiš vs. Sobotka

Jádrem sporu mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou jsou články o privatizaci OKD skupinou kolem Zdeňka Bakaly. Na začátku dubna vyšly v Mladé frontě Dnes, kterou skrze vydavatelství Mafra vlastní právě ministr financí.

První článek se jmenoval Premiérův stín a psalo se v něm, že Sobotka nechal OKD prodat levně a nic s tím neudělal. Premiér následně obvinil Babiše ze zneužívání vlivu svých médií a řekl, že přes ně tlačí na koaliční partnery.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Český rozhlas

Šéfredaktorka MfD Sabina Slonková ale nařčení kategoricky odmítla. Na tématu OKD prý pracovali už od letošního ledna.

Sobotka a Babiš se v minulých dnech střetli také kvůli financování zdravotnictví a řešení situace kolem prodloužení těžby v Dole Paskov, jehož majitelem je právě OKD.

Lídři koaliční rady, která má na starosti právě neshody v koalici, se potkají příští týden. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL se zatím dohodli, že už nebudou řešit podobné spory přes média.

OKD, a.s. - základní údaje o těžbě a počtu zaměstnanců | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Alžběta Havlová, Ondřej Houska, Simona Bartošová, Pavla Firbacherová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme