Audit v SÚKLu zjistil chyby za stovky milionů, zřejmě padnou trestní oznámení

Kontrolní audit ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv zjistil nevýhodné smlouvy i pronájmy, zbytečné výdaje na mzdy či změny v předmětu zakázek. Nestandardní licenční ujednání v oblasti IT mohla vést k vydání až 300 milionů korun, nevýhodný pronájem kanceláří mohl stát až 20 milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Blahuta, koordinátor očkování proti nemoci covid-19

Zdeněk Blahuta, koordinátor očkování proti nemoci covid-19 | Foto: Filip Jandourek

Zjištění dnes představili ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD a ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Podle auditu SÚKL v kontrolovaném období od února 2012 do února 2014 uzavíral nevýhodné smlouvy na správu a provoz aplikací v oblastech klíčových pro jeho činnost. Nápadné ve smlouvách jsou podle auditorů zejména krátké výpovědní lhůty bez udání důvodu ze strany poskytovatele.

SÚKL registruje léčiva pro použití v České republice, ve správních řízeních stanoví ceny léků a úhrady ze zdravotního pojištění, hlídá závady v jakosti léčiv, nežádoucí účinky a padělky. Kontroluje lékárny a distributory, včetně zacházení s návykovými látkami, schvaluje klinická zkoušení nových léků, sleduje vývoj nákladů na léky a objemy dodávek do lékáren.

Nevýhodný pronájem kanceláří za 20 milionů na pět let souvisí podle auditu s neodůvodněným nárůstem pracovních úvazků z 325 na 468, aniž narostla agenda ústavu. Chystal se tak na dobu, až převezme agendu zdravotnických prostředků, peníze vydal bez zákonného zmocnění.

Ke změně předmětu zakázek auditní zpráva uvádí, že někde nebyl dodržen předmět zakázky, bylo změněno jejich plnění a byly uhrazeny i neprovedené části zakázky.

„Zde hrozí lékovému ústavu reálné nebezpečí právních kroků z řad dotčených společností,“ varoval Němeček. Blahuta potvrdil, že co se týče úhrady prokazatelně neprovedených částí zakázky, vyvodí odpovědnost konkrétních osob.

Audit v SÚKLu ukázal na drahé kanceláře i zbytečné zaměstnance

Číst článek

Blahuta v únoru nahradil Pavla Březovského, po nástupu zrušil výběrová řízení za 47 milionů korun, další za 280 milionů korun pozastavil a dal je přezkoumat.

Jednou ze zrušených zakázek je třeba ta na nový nábytek, kterou už řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle Blahuty mělo vybavení každé kanceláře stát půl milionu korun. Odvolaní manažeři to popírají. Cena za vybavení jedné kanceláře prý neměla přesáhnout 200 tisíc korun.

Odvolaný vedoucí kanceláře ředitele SÚKLu Petr Jarema uvedl, že jen u jedné místnosti mohla být vyšší. „Bylo to proto, že to byla dvojitá kancelář, kde měl působit ředitel, ale současně to měla být i zasedací místnost,“ řekl.

Podle Němečka asi padnou trestní oznámení. „Chyby, které audit odhalil, jednoznačně potvrzují správnost odvolání ředitele Březovského. Pan ředitel Blahuta mě ujistil, že podnikne i právní kroky v případech, kdy si to zjištění auditorů vyžádají,“ řekl ministr.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Resort poslal nezávisle na hloubkovém auditu do lékového ústavu také své kontrolory, výsledky budou známy v nejbližších dnech.

Březovský ještě před zahájením auditu řekl, že se ničeho nedopustil. Byl přesvědčen o tom, že kontrola žádné nepravosti neodhalí.

ČTK, Lenka Jansová, Simona Bartošová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme