Házenkářskou reprezentaci povedou od léta Kubeš s Filipem

Daniel Kubeš a Jan Filip výrazně pomohli házenkářské reprezentaci na hřišti. A teď se pokusí na tuto práci navázat i jako trenéři. K národnímu týmu nastoupí na začátku léta a podepsali smlouvu na tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novými trenéry české házenkářské reprezentace se od 1. července stanou Jan Filip (vlevo) a Daniel Kubeš

Novými trenéry české házenkářské reprezentace se od 1. července stanou Jan Filip (vlevo) a Daniel Kubeš | Zdroj: ČTK

„Neváhal jsem. Jsou nabídky, které přicházejí jednou za život a ty se neodmítají,“ říká Jan Filip, který skončil v reprezentaci skoro před dvěma lety.

Ve švýcarském St.Gallenu ale až do soboty stále hrál, teď už ale bude pokračovat pouze jako trenér. Stejně jako Daniel Kubeš, který ukončí aktivní kariéru po sezóně, v červnu si dodělá trenérskou licenci a kromě národního týmu bude trénovat na klubové úrovni v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S novými trenéry házenkářské reprezentace mluvil reportér Českého rozhlasu Mirko Vasić

Oba se pak společně budou snažit posunout dál českou reprezentaci. „Ten úkol je tak obtížný, že kdyby to měl jeden z nás dělat s někým, s kým si nerozumí, nefungovalo by to. Když jsem začínal s Házenou, Honza Filip pro mě byl vzorem,“ popisuje Daniel Kubeš, že si s Janem Filipem rozumí i lidsky.

Na házenkáře budou mít noví trenéři velké nároky a budou jim dávat domácí úkoly. „S hráčem za tři dny, kdy máte kvalifikaci, nic neuděláte. Jeho práce musí přijít před tím. Když se hráči budou zlepšovat, bude to pro nás signál, že mají zájem,“ zdůrazňuje společnou filozofii Jan Filip.

V házenkářském národním týmu se pod vedením bývalých opor objeví i nové tváře. „Chceme do týmu pozvat hráče, kteří tam ještě nebyli. Může se stát, že tam budou i výrazně mladší hráči. Budeme brát hráče, o kterých budeme přesvědčení, že už třeba v šestnácti letech mohou dosáhnout světové úrovně,“ myslí na budoucnost Daniel Kubeš.

Jícha dostane volnost

Ještě nějakou dobu by ale měl být lídrem národního týmu Filip Jícha. Ten toho s oběma novými trenéry odehrál hodně na hřišti, všichni se dlouho znají a jsou kamarádi. Jan Filip i Daniel Kubeš chtějí jednomu z nejlepších světových házenkářů ulehčit jeho roli, aby se mohl koncentrovat jen na hru.

Díky svým mimořádným schopnostem dostane značnou volnost. „Nechápu, proč bych ho měl usměrňovat. V klubu i národním týmu podává mimořádné výkony. Stane se, že se budeme hádat, ale věříme, že náš vztah na to nebude mít žádný vliv,“ říká Daniel Kubeš.

Mirko Vasić, Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme