Hokejové haly v Ostravě jsou bezpečnější. Při úniku čpavku vyšlou varovný signál

O jedovatém plynu amoniaku neboli čpavku při bruslení na ledové ploše stadionu ani nevíme. Přitom má důležitou funkci - využívá se k chlazení. Pokud ale unikne do okolí, je velmi nebezpečný. Dvě hokejové haly z Ostravy a jejich okolí proto začala sledovat speciální čidla. V případě, že zachytí čpavek ve vzduchu, vyšlou signál hasičům a záchranářům.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krasobruslení - Post Finance Aréna, Bern - hala pro ME 2011

Krasobruslení - Post Finance Aréna, Bern - hala pro ME 2011 | Foto: Michal Jurman

„Teď jsme ve čpavkovém kanálu, pokud dojde k úniku čpavku, tak se pustí sprchy. Tamhle máme přívod vody. Čpavek nebude dál unikat a klesne na zem,“ ukazuje ve strojovně haly Petr Čivrný. Je z firmy, která zabezpečení dodala a nainstalovala.

„Výduch čpavkové jímky - to je taková větší sprcha. V případě, že dojde k úniku čpavku a ventilátory začnou odsávat vzduch ze strojovny, spustí se sprcha, čpavek klesne k zemi a odteče do čpavkové jímky,“ popisuje blíže.

Přehrát

00:00 / 00:00

V útrobách strojovny ČEZ Arény natáčela reportérka Jana Jeckelová

Čidlo vypadá jako černá krabička, displej ukazuje okamžitou hodnotu nula. Václav Kubný z dodavatelské firmy je ověšený hadičkami a přístroji. Testuje, jestli čidla pracují správně.

Díky novému systému se varování a pomoc k lidem dostane dříve. „Mohou rychle zareagovat, vyslat jednotky, varovat obyvatelstvo pomocí sirén. Měli jsme několik cvičení a mohu říct, že jsem se nadýchal amoniaku. Je to zážitek, který bych nikomu nepřál. Vidím, že je velmi důležité, abychom taková opatření dělali,“ upřesňuje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Amoniak je bezbarvý štiplavý plyn, lehčí než vzduch. Je to toxická, nebezpečná látka zásadité povahy. Při vdechování poškozuje sliznici. Dnes používanou metodu výroby objevil německý chemik Fritz Haber, v roce 1918 za to dostal Nobelovu cenu.

Čidla jsou umístěna například na stožárech veřejného osvětlení. „Směřují na všechny světové strany,“ dodává Čivrný.

Dvaasedmdesátiletý Stanislav Lukáš bydlí těsně vedle ostravské ČEZ Arény, za čidla je rád: „To by mě nenapadlo, že by odtud mohlo nějaké nebezpečí přijít. Takové upozornění je dobré.“

Hasiči teď spolu s krajem připravují obdobné zabezpečení pro osm dalších budov v regionu, kde je riziko úniku jedovatých látek.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme