Přesně před 80 lety rozpoutala fotografie v Daily Mail mánii kolem lochneské příšery

Už rok a půl ji nikdo nespatřil a její příznivci začínají být nervózní. Za celý loňský rok nebylo jediné, v uvozovkách, potvrzené pozorování lochneské příšery. Možná tak končí jeden fenomén, který proslavila přesně před osmdesáti lety fotka štíhlého krku čnícího z hladiny skotského jezera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezero Loch Ness ve Skotsku

Jezero Loch Ness ve Skotsku | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Asbestos

Legenda o Lochneské příšeře sahá hluboko do minulosti, už v životopise svatého Kolumba ze 7. století se objevují zmínky o vodním netvorovi, který útočil na lidi. Příběh pak na dlouhá staletí utichl.

Přesně před osmdesáti lety se objevila v britském deníku Daily Mailu rozostřená fotografie tmavého krku s malou hlavou tyčící se nad hladinu jezera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o případu falešné fotografie zjišťoval Ondřej Himmer

Jeho břehy okamžitě zabraly davy nadšených pozorovatelů a zaručené zprávy o existenci příšery se začaly objevovat rychleji než houby po dešti.

„Měl jsem podezření, že by se mohlo jednat o podvod, především vlnky na vodě, které jsou na fotografii, jasně ukazují, že se díváme na malý objekt, který není vyšší, než půl metru,“ vysvětluje Alistair Boyd, který dokázal, že je fotografie podvrh.

Klíčové v celém případu bylo přiznání Christiana Spurlinga, který v roce 1994 řekl, že vyrobil model hlavy, který pak upevnil na dětskou ponorku. Dělal to pro svého otčíma Marmaduka Wetherella.

„Daily Mail si ho najal na zkoumání pověstí o příšeře a on je podvedl. Udělal stopy v písku pomocí popelníku vytvořeného z hrošího chodidla,“ vysvětluje další dlouholetý hledač lochneské příšery Adrian Shine.

Wetherella britský deník s ostudou propustil, a proto se rozhodl Daily Mailu pomstít. Mánii, kterou jeho podvržená fotka rozpoutala už ale nešlo zastavit a mnoho lidí stále věří tomu, že zpráva o podvrhu, je sama podvrh.

První slavná fotografie příšery z jezera Loch Ness | Foto: archiv autora

Ondřej Himmer, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme