Střední školy a učiliště v Olomouckém kraji vychovají více řemeslníků

Mezi mladými z Olomouckého kraje roste zájem o technické obory i o možnost vyučit se řemeslům. Ředitelé středních škol proto od září letošního roku otevřou více tříd. Například Sigmundova střední škola strojírenská v Lutíně chce přidat jednu třídu v oboru mechanik seřizovač.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Počet tříd zvýší i Střední odborná škola gastronomie v Jeseníku v oboru cukrář, Střední škola polytechnické v Olomouci v oborech strojní mechanik, truhlář a karosář a Střední škola zemědělská v Přerově v oboru opravář zemědělských strojů.

Olomoucký kraj poskytuje mladým lidem, kteří se učí některým řemeslům, od školního roku 2010/2011 učňovská stipendia. Od příštího roku se budou vyplácet také stipendia pro studenty některých technických oborů na středních školách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrů, kteří ve školách vychovávají budoucí řemeslníky, se ptala reportérka Andrea Švubová

Instalatérů, zedníků, zámečníků, truhlářů či tesařů je každopádně stále málo, shodují se mistři učňovských škol. Teď prý musí bojovat o každého žáka. Na učiliště navíc často chodí mladí lidé, kteří jinde uplatnění nenajdou.

„Do učení jdou dneska děti, které měly být někde jinde, a ty, co měly být v učení, jsou na středních školách. Pak mají problémy s tím, aby to úspěšně skončily. Do učebních oborů jdou opravdu téměř ti poslední, takže není z čeho vybrat. A myslím si, že dobrý řemeslník bude mít určitě lepší perspektivu než špatný student,“ říká jeden z oslovených mistrů.

„Myslím, že stát by měl opět nastavit normativy a zamezit tomu, aby na gymnázia chodili čtyřkaři – tam patří jenom jedničkáři. A neustále nezvyšovat počet žáků na gymnáziích, ale pamatovat i na ostatní školy,“ uvažuje jiný.

Spolupráce s podniky

Poslední dobou se navíc množí názory, že úroveň řemeslné práce upadá. Mistři jsou přesvědčeni, že se stále najdou dobří řemeslníci, je ale potřeba hledat:

„Je také spousta špatných řemeslníků a dokonce i podvodných firem, které nedělají, co by měly. Nicméně my žáky vedeme k tomu, co je potřeba, a učíme je to, jak nejlépe umíme.“

Jednou z možností, jak vychovat z žáků zkušené a zručné řemeslníky, je například spolupráce s regionálními podniky.

„Myslím, že v dnešní době to mají řemeslníci velice těžké. Podnikat sám o sobě, na to musí mít nějaký kapitál, ať je to kterékoliv řemeslo. Instalatéři, elektrikáři nebo kováři potřebují statisíce na to, aby mohli vůbec začít,“ uzavírá další mistr.

Blanka Mazalová, Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme