Primátor Mostu si z rozpočtu města platil studium. Peníze za něj vrátil neznámý dárce

Tajemnice magistrátu v Mostě Jaroslava Boudová měla podle radních zpronevěřit peníze tím, že si z rozpočtu města hradila své studium. Za to na ni radní podali trestní oznámení. Ze stejných peněz ale hradil své studium i primátor města Vlastimil Vozka. Ten se zavázal, že peníze městu splatí. Než to stihl udělat, vrátil je za něj někdo jiný. Kdo to byl, magistrát tají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Most

Most | Foto: David Hertl

„Tajemnice zásadně pochybila v tom, že využila prostředky, které jsou využívány na vzdělávání úředníků, a použila je k platbě svého studia, na což tyto prostředky určeny v žádném případě nejsou,“ říká náměstek mosteckého primátora ze sdružení Mostečané Mostu Luboš Pitín.

Radní proto podali na tajemnici magistrátu Jaroslavu Boudovou trestní oznámení. 180 tisíc korun na studium si vzal z městské kasy i primátor Mostu Vlastimil Vozka ze sdružení Mostečané Mostu.

Na něj ale radní trestní oznámení nepodali. „Rovina pochybení pana primátora je pouze občansko-právní,“ tvrdí Luboš Pitín a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ financování studia mosteckého primátora a tajemnice magistrátu se zajímá reportér Jan Beneš

„Protože primátor není úředníkem podle zákona o úřednících. Spor občansko-právní začíná dejme tomu dluhem, ale končí jeho zaplacením. Je to v občansko-právní rovině, není to v rovině trestní, a proto nebylo přistoupeno k trestnímu oznámení na pana primátora.“

Primátor Vlastimil Vozka ze Sdružení Mostečané Mostu tvrdí, že si myslel, že si peníze z rozpočtu na studium může vzít. Když ale zjistil, že se spletl, slíbil, že peníze vrátí.

„Dal jsem veřejný příslib, z morálního hlediska, že ty peníze vrátím, a na tom trvám,“ říká. Než ale stihl peníze vrátit, 180 tisíc za něj do městské kasy vložil někdo jiný. Kdo to byl, magistrát tají.

Primátor chce dárci peníze vrátit

A jasné nejsou ani důvody tajemného dárce. Primátor tak bude muset peníze vrátit jemu. „Předpokládám, že nejsprávnější je vrátit peníze dárci,“ konstatuje Vozka.

Je běžné, že firmy platí svým manažerům studium, ti se ale na oplátku zavážou, že do nich vloženou investici firmě vrátí tím, že pro ni budou po určitou dobu po dokončení vzdělání pracovat. Primátor se ale k tomu, že bude zvolen po další jedno nebo dvě volební období, zavázat nemůže.

„Příběh mosteckého primátora mi přijde poměrně neuvěřitelný. Z hlediska toho, jak velkou neobratnost prokázal, to by snad takový člověk vůbec neměl působit v politice.

Ing. Vlastimil Vozka, primátor města Most | Foto: Jan Pácha

Druhá věc je, že není vůbec jasné, jakou hodnotu za to město dostalo,“ komentuje kauzu Stanislav Beránek z organizace Transparency International.

„A do třetice, když se celá záležitost se objeví na veřejnosti, tak někdo jiný to za něj zaplatí a on nechce říct, kdo byl ten tajemný člověk v pozadí, který to za něj zaplatil. A proč tedy to vůbec dělal někdo třetí? Samotná ta strana by měla zvážit, jestli je vůbec únosné, aby ji někdo takový reprezentoval,“ dodává.

Jestli primátor Vozka peníze uhradil tajemnému dárci a jestli se veřejnost dozví, kdo a proč za primátora 180 tisíc korun zaplatil, nebo ne, bude jasné v následujících dnech.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme