Deset let ve vězení - Chvalovský nebyl jen kladnou postavou českého fotbalu

Petr Mach, Jaroslav Starka, Pavel Mokrý a celá řada dalších hvězd české fotbalové politiky své doby se dříve nebo později dostala až před soud. Platí to i pro čerstvého šedesátníka Františka Chvalovského, který dnes může ve Švýcarsku jen vzpomínat na svoji zašlou fotbalovou slávu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Chvalovský u soudu

František Chvalovský u soudu | Zdroj: ČTK

Více než osm let seděl na trůně českého fotbalu František Chvalovský. Byl uznávaným a respektovaným šéfem, který do fotbalu přivedl sponzory a zažil po jejich boku jeden z největších úspěchů samostatné české reprezentace.

To když národní tým vybojoval na Euru 1996 stříbrné medaile. Zároveň ale Chvalovský, který dnes slaví 60 let, zažil i hodně krutý pád až na samé dno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chmurné momenty Františka Chvalovského připomíná Michal Jurman

František Chvalovský zažil ve svém životě fotbalového funkcionáře zcela jistě celou řadu oficiálních a nepříjemných setkání. Nikdy ale asi nečekal, že jedno z nich se bude po boku dalších čtyř obviněných odehrávat u soudu tváří v tvář žalobě z úvěrových podvodů.

Až do osudného února 2001, kdy byl před odletem českých fotbalistů k přípravnému zápasu s Makedonií zatčen přímo na letišti. V průběhu jara byl vzat do vazby a netrvalo to dlouho a musel odhánět u soudu nepříjemné dotazy novinářů.

Chvalovský byl podezřelý, že ve své Českomoravské agrární společnosti použil neoprávněným způsobem úvěry, které mu poskytla Komerční banka. Celková výše údajných machinací nakonec dosáhla jedné a půl miliardy korun.

Chvalovský slaví 60 let, český fotbal nasměroval k prvnímu velkému úspěchu

Číst článek

Celá kauza se ale táhla jako nekončící fotbalové prodloužení. Nakonec mu soud vyměřil v roce 2011 desetiletý nepodmíněný trest. Amnestie z ledna 2013 se ale vztahovala i na jeho kauzu, a tak celý spletitý případ vyzněl po 12 letech soudních tahanic do ztracena. Hořká pachuť ale v české, nejen fotbalové společnosti zůstala.

„Z fotbalového hlediska je velikánem, vizitku jako on nikdo nemá. V řadě věcí se ukázalo, že jeho názor byl prozíravý a správný,“ nabízí svůj názor tehdejší soudní obhájce Chvalovského Jindřich Rajchl, který se postupně sám také prokousal až do nejvyšších pater české fotbalové politiky.

Chvalovský, který se dnes ve Švýcarsku věnuje podnikání, zůstane už zřejmě navždy hodně kontroverzní osobou. Těm, kterým jeho cílevědomost a tah na bránu prospěly, jej budou vynášet do nebes.

Ti, které naopak Chvalovského podnikání srazilo ke dnu, budou mluvit i bez soudního rozhodnutí hlavně o ostudě české justice. A historie nám to pak všem, a Chvalovskému také, snad spravedlivě sečte.

Martin Charvát, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme