Památník v Hrabyni připomíná odkaz Heliodora Píky. A dalších Čechů v první světové válce

Jak žili obyčejní lidé před 100 lety a co prožívali před vyhlášením samostatného státu? Odpověď nabízí výstava Češi ve Velké válce v památníku v Hrabyni u Opavy. Výjimečné místo v ní zaujímá generál Heliodor Píka, od jehož justiční vraždy uplyne letos 65 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heliodor Píka, foto ze spisu StB

Heliodor Píka, foto ze spisu StB | Foto: Post Bellum

„Právě Heliodor Píka je jedním z reprezentantů té linie kontinuity československé armády od legií, protinacistického odboje do éry nastupující komunistické totality, která se mu stala osudnou,“ říká Ondřej Kolář ze Slezského muzea.

Píkův odkaz připomínají v Hrabyni například československá zahraniční vyznamenání, která dostal za službu v první světové válce, originál potvrzení o službě ve francouzských legiích a blahopřejný telegram v roce 1918 od nadřízeného francouzského důstojníka ke statečnému chování v boji.

Přehrát

00:00 / 00:00

V památníku druhé světové války v Hrabyni natáčel reportér Martin Knitl

„Asi nejunikátnější je osobní zbraň generála Heliodora Píky, kterou po jeho smrti jeho syn z obavy před dalším pronásledováním zakopal v 50. letech na zahradě. Byla objevená až v roce 2010 a letos mohla být vůbec poprvé vystavená,“ láká návštěvníky na výstavu Kolář.

K vidění je i originál rozsudku, kde byl Píka odsouzen za vlastizradu, a motáky z vězení. Popraven byl v červnu 1949, tělo se nikdy nenašlo.

Hrabyňská výstava nezapomíná ani na další jména. Například na Jana Čapka z Orlové na Karvinsku, méně známou klíčovou postavu ze světa italských legií.

Vojáky v zákopech připomínají fotografie a pohlednice. První světová válka si vyžádala 10 milionů obětí a nebyli to jen vojáci.

Působivá scéna v jedné z místností ukazuje rodinu bez otce - i to byla válka. „Drtivá většina civilního obyvatelstva s postupující válkou i v majetnějších vrstvách trpěla nedostatkem zboží,“ vysvětluje Kolář.

Rozsudek smrti | Foto: Pocta všem, kteří vzdorovali

Za první světové války byli v Čechách postupně mobilizovaní muži narození v letech 1896 až 1900.

„To se samozřejmě projevilo i na nedostatku pracovních sil v továrnách, kde musely do výroby čím dál více nastupovat i ženy a odrostlejší děti,“ dodává.

Výstava Češi ve Velké válce - vzpomínka na těžká léta zrodu Československa - je pro návštěvníky otevřená až do listopadu.

Představuje osudy obyvatel českých zemí v letech 1914 – 1918, činnost československých legií v Rusku, Francii a Itálii či působení Čechů v rakousko-uherské armádě.

Neopomíná kromě Píky ani další osobnosti spjaté se Slezskem jako je například rakousko-uherský maršál Eduard von Böhm-Ermolli.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme