Pravoslavní křesťané oslavili v Brně Velikonoce, půlnoční mše se konala v chrámu svatého Václava

Pravoslavní křesťané v Brně strávili část dnešní noci v kostele. V chrámu svatého Václava na úpatí hradu Špilberk si vyslechli půlnoční mši a zažádali o požehnání pro jídla, která si v košících donesli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravoslavný chrám sv. Václava v Brně

Pravoslavný chrám sv. Václava v Brně | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, uživatel Kirk

Půlhodinu před půlnocí stály před kostelem svatého Václava davy lidí, všichni věřící se do chrámu ani nevešli. Mezi lidi přišel také farář Jozef Fejsak.

„Velikonoce jsou pro nás největší svátek. K Velikonocům se chystáme 40denním půstem. Věřící si dnes přinášejí posvětit pokrmy. Je to nejradostnější svátek. Slavíme vítězství života nad smrtí, vzkříšení našeho spasitele Ježíše Krista,“ říká Fejsak.

Kromě jídla, které si pravoslavní věřící nechávají posvětit, se dodržují i další zvyky. Pokud člověk zapálí svíčku, třikrát obejde kostel a hořící svíčku si odnese domů, bude zdravý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pravoslavné půlnoční mši natáčela Štěpánka Kadlečková

V místní církevní obci je 17 národností, které spolu žijí v jednotě, vysvětluje duchovní Fejsak.

„Komunita je mnohonárodnostní. Předtím to byla nejsilnější česká komunita, ale teď přišlo hodně lidí z Ukrajiny a jiných států,“ přibližuje situaci Fejsak.

Dnes dopoledne si celý akt znovu zopakují. Loni při žehnání pokrmům spotřebovali 140 litrů svěcené vody a letos to možná bude ještě více.

Velikonoce | Foto: Český rozhlas

Štěpánka Kadlečková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme