Venezuelané sledovali v přímém přenosu vyjednávání mezi vládou a opozicí

Venezuelská vládní strana a opozice se sešly k jednání po násilných protivládních protestech. Rozhovory nazvané ‚mírový dialog‘ přenášel rozhlas i televize. Během dvouměsíčních nepokojů zemřelo ve Venezuele nejméně 40 lidí a stovky dalších utrpěly zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuela: Prezident Maduro jedná se zástupci opozice v prezidentském paláci Miraflores. 10. 4. 2014

Venezuela: Prezident Maduro jedná se zástupci opozice v prezidentském paláci Miraflores. 10. 4. 2014 | Zdroj: Reuters

První kolo rozhovorů v prezidentském paláci Miraflores začalo o tři hodiny později. Na začátku zazněl dopis od papeže Františka, vyzývající ke vzájemné úctě mezi opozicí a vládou.

„Ano, jsou problémy. Ukažte mi jedinou zemi, která by neměla problémy. Jsem otevřený k diskusi o jakýchkoli problémech,“ řekl prezident Nicolás Maduro ve svém úvodním třičtvrtěhodinovém vystoupení.

Žádal konec násilností a ukončení činnosti protivládních pouličních bojůvek. K zastavení násilí vyzval i opoziční předák Ramon Aveledo.

Některé protivládní strany ale jednání bojkotují. Opozice totiž původně požadovala před začátkem jakýchkoli rozhovorů propuštění lidí, které policie zatkla při demonstracích.

David Koubek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme