Nejkrásnější knihy roku 2013 jsou o sochách či skateboardingu, učebnice porotu zklamaly

Knihy, které mají nejen kvalitní obsah, ale i zpracování, vyhledává anketa Nejkrásnější české knihy. Památník národního písemnictví dnes v Praze představil vítěze v šesti kategoriích nejnovějšího ročníku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha, četba na pokračování

Kniha, četba na pokračování | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Katastrofální je podle poroty soutěže Nejkrásnější české knihy situace učebnic. Jsou nepřehledné, s nekvalitními ilustracemi, nevyhovující typografií a naprosto zkreslují i třeba dobrý didaktický záměr autorů.

„Otravuje to nejen děti, které z nich nic nepochopí, ale i pedagogy, kteří si s nimi nevystačí, a samozřejmě rodiče, které se s dětmi učí. Je to celý komplex problémů,“ řekla předsedkyně poroty Iva Knobloch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O knize Prkýnka na maso jsme uřízli, mapující příchod skateboardingu do Československa, mluvil Jakub Stránský z nakladatelství Yinachi

Důvody této situace, která trvá od 90. let, prý nejsou zřejmé. Pravděpodobně je to i snaha snižovat náklady na výrobu učebnic. Porotci kvůli zlepšení apelují na ministerstva kultury i školství.

Nakladatelé si jsou špatného stavu vědomi, neboť do soutěže příliš učebnic neposílají. Porota ve 49. ročníku soutěže, která vyzdvihuje nejlépe výtvarně i technicky zpracované knihy, udělila ceny spíše didaktickým pomůckám, které soutěží s učebnicemi. První cenu v této kategorii dostala publikace Denisy Šedivé My a jóga aneb klidná cesta k mateřství, kterou si autorka vydala sama.

V kategorii krásná literatura zvítězila kniha Hanuše Hachenburga Hned vedle bílá barva mráčků, kterou do češtiny přeložil Šimon Pellar.

Hachenburg se jako čtrnáctiletý chlapec dostal do terezínského ghetta, kde s dalšími dětmi tajně vydával časopis. Kniha obsahuje verše chlapce, který zahynul pravděpodobně v plynové komoře v roce 1944 ve věku nedožitých 15 let.

Mezi knihami pro děti bodoval titul básníka Ondřeje Buddeuse a oceňovaného výtvarníka Davida Böhma Hlava v hlavě. Knížka, která letos zvítězila ve stejné kategorii i v soutěži Magnesia Litera. Umělecké i odborné texty se ve výkladu střídají s různými výtvarnými technikami.

V kategorii odborná literatura vyhrála kniha Vetřelci a volavky, kterou sestavil kolektiv autorů s editorem Pavlem Karousem. Kniha doplnila nedávnou výstavu v DOXu věnovanou opomíjené veřejné plastice v Československu zejména 70. a 80. let.

Porota letos doporučila zřídit v soutěži novou kategorii – pro objekty, autorské knihy, případně bibliofilie. Tyto knihy soutěží mezi krásnou literaturou, ale podle odborníků jsou v této kategorii nesouměřitelné.

Obecně soutěž podle Knobloch vypovídá o tom, že kniha je stále živé médium, řada tvůrců experimentuje.

„Málokterá úprava knih je klasická, vstupuje do ní internet, městská každodenní kultura, ulice, interakce knihy jako média se světem okolo způsobuje, že je to stále překvapivé médium, rok od roku,“ řekla.

letohrádek Hvězda | Foto: Jan Rosenauer

V kategorii Knihy o výtvarném umění dostala první cenu publikace Prkýnka na maso jsme uřízli o počátcích českého skateboardingu. Autory jsou Martina Overstreet a Michal Nanoru.

Knihu vydalo nakladatelství Yinachi, i když, jak přiznal jeho zástupce Jakub Stránský, se nejedná o klasického vydavatele.

„My všechno vydáváme za podpory projektu BU2R, to je takový vlastně mecenáš, který podporuje umělecké projekty. Tak my jsme vydali pouze pět knih a z těch pěti knih už máme tři ocenění,“ poznamenal Stránský.

Mezi pracemi posluchačů výtvarných škol porota jako nejlepší vybrala knihu Pavla Coufalíka s názvem Zlín, které udělila Cenu Arna Sáňky.

Nejkrásnější české knihy roku 2013 budou od středy vystavené v pražském letohrádku Hvězda, poté je uvidí i návštěvníci veletrhu Svět knihy. Do soutěže bylo letos přihlášeno 250 titulů od 104 vydavatelů.

ČTK, Zuzana Vlčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme