Havířovští učni mají zavřenou školu. Její vedení a vlastník budovy se obviňují, že si dluží peníze

Havířovští učni se nemají po velikonočních prázdninách kam vrátit. Škola je zavřená. Majitel budovy tvrdí, že už několik měsíců marně čeká na nájem. Jednatelem soukromé školy je přitom někdejší šéf dozorčí rady zkrachovalé Moravia banky. Studenti tak řeší, jestli se nebudou muset stěhovat jinam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravená škola v Mirošově na Rokycansku, učebna

Opravená škola v Mirošově na Rokycansku, učebna | Foto: Lukáš Milota

„Nevypadá to moc nadějně, že by se to zachránilo. Pokud by se dluhy zaplatily, tak by to bylo dobré,“ říká před zavřenými dveřmi jeden ze studentů. „V tuto chvíli si nedokážu představit, že by se to nepodařilo. Museli bychom daleko dojíždět.“

Uvnitř rozsáhlého komplexu se zástupci školy zkoušeli s vlastníkem budovy domluvit, dveře dokonce hlídala bezpečnostní služba, výsledek je ale zatím nulový. Majitel budovy Jiří Tesarčík chce své peníze:

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech Baron school natáčel redaktor Stanislav Janalík

„Když někdo čerpá nějaké služby, tak by je měl hradit. Smlouva nemůže být jednostranná. Užívají, ale neplatí.“ Dluh je podle něho kolem čtyř milionů korun.

„Učiliště je naprosto čisté a postup pana Tesarčíka je vysoce nezákonné. Vidím v tom konkurenční boj,“ je přesvědčen jednatel školy Jiří Baron, který si své jméno dal i do jejího názvu.

Muž, který dříve dělal šéfa dozorčí rady zkrachovalé Moravia banky, jakékoliv dluhy odmítá. Naopak tvrdí, že škola opravila střechu, elektřinu a ten kdo dluží, je majitel budovy.

„Baron school nedluží ani korunu, naopak spíš dluží Tesarčík škole. Já jsem od Baron school pohledávku odkoupil. Teď je to zhruba 600 tisíc korun. Uvažuji o podání návrhu na insolvenci. Nejen, že uvažuji, já to udělám," říká Jiří Baron.

Pokud dveře školy zůstanou natrvalo zavřené, je připravená učňům pomoci havířovská radnice nebo krajský úřad. Už teď pro ně hledají místo.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme