Městské divadlo v Kladně zůstane zavřené ještě řadu měsíců

Když po dlouhých odkladech začala před rokem a půl rekonstrukce Městského divadla v Kladně, vypadalo to, že letos v dubnu budou herci otvírat. Místo toho sto let stará stavba připomíná staveniště. A město otevření opět odkládá. Stavební firma, která měla opravu na starosti, totiž dlouhodobě neplnila plán prací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městské divadlo Kladno

Městské divadlo Kladno | Foto: Jana Káninská

V těchto dnech se původně mělo divadlo už chlubit krásně zrekonstruovanou budovou, novými interiéry a také zbrusu novou přístavbou, v níž měla být kavárna. Proto se město po dlouhém vyjednávání se stavební firmou rozhodlo od smlouvy odstoupit a začne hledat firmu novou.

To může trvat ještě dlouho. Po výběrovém řízení, které potrvá několik měsíců, se může ještě nějaká firma odvolat. I z toho důvodu už primátor Kladna za ODS Dan Jiránek nechce říkat nějaké přesnější termíny.

„Bude to minimálně o tři čtvrtě roku posunuto. Protože i když teď půjde všechno hladce a krásně to vysoutěžíme a podobně, pořád tam jsou stavební práce na přístavbě, které se nedají dělat v zimních měsících,“ říká.

„V zimě, která byla teď, to dělat šlo, ale v normální zimě se to dělat nedá. Teď nejsme schopni odhadnout, jestli to bude dokončeno někdy v zimě, nebo až na jaře,“ doplňuje.

Odklad otevření divadla se dotkne především herců a jejich plánů. V dubnu měli zahájit provoz slavnostní premiérou hry Děti Olympu a na tu má divadlo už zakoupená autorská práva.

Inscenaci musí herci odehrát ještě letos, takže už teď ředitelka Blanka Bendlová objíždí různé sály a místa v Kladně, kde by se tato velká hra dala hrát. Ve hře byla dokonce i řetízková šatna ve skanzenu v Mayrovce.

Ředitelka také upozorňuje na to, že firma nechala budovu divadla v rozestavěném stavu. „Budova je ubouraná, jsou tam vybourané obrovské díry, prší do nich. A skutečně hrozí zřícení zdí. To znamená, že budova je v havarijním stavu,“ tvrdí.

„Ta firma zkrátka nekoná, protože už neměla ani na beton. A nikdo nic nedělal. A jak to tak poslouchám, během měsíců, tak skutečně hrozí, že budova spadne,“ dodává.

Blanka Bendlová si na celý proces opravy stěžuje po celou dobu rekonstrukce a s vedením města o situaci stále jedná. Magistrát plánuje odkrytou budovu zajistit co nejdříve. Firma, která měla divadlo opravit, s novináři nekomunikuje.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme