Rodiny pohřešovaných z jihokorejského trajektu jsou zoufalé, naději ale neztrácejí

Záchranné práce na potopeném jihokorejském trajektu Sewol potápěčům komplikuje špatné počasí, zejména silné podmořské proudy, studená voda a velké vlny. Atmosféra v přístavu na ostrově Džindo, kde na zprávy od záchranářů netrpělivě čekají příbuzní více než 270 pohřešovaných pasažérů, je proto den ode dne tísnivější. Trajektem cestovalo více než 470 lidí, většinou středoškoláků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atmosféra v přístavu je s přibývajícími dny od potopení trajektu Sewol stále tísnivější

Atmosféra v přístavu je s přibývajícími dny od potopení trajektu Sewol stále tísnivější | Foto: Kateřina Procházková

Dnes se potápěči poprvé dostali do obytných částí potopené lodi a ve třetím patře objevili několik těl, která se jim ale nedaří z rozbouřeného moře vyzvednout. Není tak možná ani identifikace obětí.

„Pokud jde o záchranné práce na potopeném trajektu, potřebujeme k dalším krokům souhlas rodin a vlády. Plán dalšího postupu pátrání samozřejmě připravujeme,“ informuje jeden z šéfů záchranných týmů Ko Mjuk-suk.

Tiskové konferenci na betonovém molu přístavu na ostrově Džindo naslouchají desítky rodinných příslušníků pohřešovaných pasažérů. Občas někdo z nich propukne v pláč. Přesto stále doufají, že právě jejich blízké najdou záchranáři ve vraku lodi živé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci sleduje zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková

Zdlouhavé čekání i nejistotu snáší špatně také tamní pracovníci. Zpřísněny proto byly kontroly některých míst. Desítky policistů stojí podél pobřeží a snaží se zabránit možným sebevraždám.

Včera si například vzal život jeden učitel ze střední školy, odkud žáci pocházeli. Zabít se pokusil i další, ale neuspěl. Jedna z pracovnic záchranného centra pak musela být odvezena do nemocnice po psychickém záchvatu.

„Rodiny se stále nevzdávají naděje. Jak vidíte, jsou ve velmi špatném psychickém stavu, ale neztrácejí naději,“ dodává psycholog Lee.

Pro záchranáře bude oříškem ale také vyzdvihnutí 10 tisíc tun těžké lodi. Podle některých by taková operace mohla trvat ještě i několik týdnů.

Atmosféra v přístavu je s přibývajícími dny od potopení trajektu Sewol stále tísnivější | Foto: Kateřina Procházková

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme