Babišův návrh rozpočtu snižuje provozní výdaje a zvyšuje investice do infrastruktury

Stát by měl v příštím roce hospodařit se schodkem 100 miliard korun. To je o 12 miliard méně než letos. Ministr financí Andrej Babiš už své koaliční partnery seznámil s dalšími obrysy rozpočtu. Chce například snížit provozní výdaje a navýšit investice do infrastruktury. Jednotlivá ministerstva teď budou návrh analyzovat. Podrobně se k němu vyjádří příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády, Andrej Babiš

Jednání vlády, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo financí chce šetřit hlavně na provozních výdajích státu. Podle náměstka pro veřejné rozpočty Jana Gregora by to mělo být zhruba 10 miliard korun.

Ministr financí Andrej Babiš nechce, aby deficit přesáhl tři procenta hrubého domácího produktu. Co dalšího koaličním partnerům představil, zatím říci nechtěl.

„Rozpočet jsme postavili prorůstový, to znamená, že jsou tam větší investice do dopravní infrastruktury, také do zateplování budov, Zelená úsporám. Byla to první výměna informací o rozpočtu,“ uvedl pouze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o návrhu státního rozpočtu zjišťoval redaktor Jan Beneš

K základním obrysům rozpočtu na příští rok se nechtěli příliš vyjadřovat ani další šéfové koaličních stran. Třeba předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pouze řekl, že předjednané zatím není nic. Jednotlivé strany se podle něj seznamovaly hlavně s tím, jestli je všechno v souladu s koaliční smlouvou.

„Jsou tam první nástřely těch filozofických a částečně i nominálních hodnot, jak by měl být postaven rozpočet. Takže byla to taková první věc, příští týden už budeme jednat s daty priorit, jak byly nastaveny, aby vyhovovaly jednotlivým resortům,“ popsal Bělobrádek.

Opozice rozpočet kritizuje

Analytiky navržená výše schodku příliš nepřekvapila. Někteří částku 100 miliard očekávali. Opozice ale návrh rozpočtu kritizuje. Nelíbí se jí zejména výše schodku, který by mohl být výrazně nižší. Myslí si to i bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„To, co skutečně vyjadřuje rozpočtovou odpovědnost vlády, je strukturální schodek. Tedy schodek očištěný o všechny cyklické vlivy a mimořádné příjmy a mimořádné výdaje. Dnes rozpočtový výbor jednal o konvergenčním programu a tam jsme v šoku vyslechli informaci, že vláda je připravena příští tři roky zvyšovat strukturální schodek,“ komentoval.

Stále to ale není plný návrh státního rozpočtu. Chybí v něm například plánované výdaje jednotlivých ministerstev, o kterých bude Andrej Babiš s dalšími ministry detailněji jednat během léta letošního roku. V návrhu zatím nejsou započítány i příjmy z evropských fondů.

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme