Tajné služby mohly zabránit atentátu na bostonském maratonu, tvrdí inspektoři

Teroristickému útoku na bostonský maraton v roce 2011 se možná dalo předejít. Americké úřady a rozvědky prý tehdy nevěnovaly dostatečnou pozornost informacím, které je na atentát mohly upozornit. Vyplývá to ze zprávy inspektorů, kteří dohlížejí na činnost amerických tajných služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tamerlan a Džochar Carnajevovi podezřelí z bombového útoku bostonský maraton

Tamerlan a Džochar Carnajevovi podezřelí z bombového útoku bostonský maraton | Zdroj: ČTK

Ruská tajná služba podle zprávy své americké protějšky varovala, že starší z bratrů Carnajevových může být nebezpečný.

Americká FBI to prověřila, neměla ale dost vodítek. Ruští zpravodajci na žádosti o podrobnější informace neodpovídali, a FBI tak případ nakonec uzavřela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Práci amerických tajných služeb přiblížil odborník na mezinárodní terorismus Marian Brzybohatý

Podle inspektorů ze CIA a amerického ministerstva spravedlnosti agenti špatně vyhodnotili hrozbu, kterou Tamerlan Carnajev představoval. Teroristický útok na maraton v Bostonu se tak zřejmě mohl uskutečnit kvůli selhání lidského faktoru.

„Je velice pravděpodobné, že když dojde k selhání nebo problému, tak v této oblasti dominuje lidský faktor. Je to možné,“ potvrdil odborník na mezinárodní terorismus Marian Brzybohatý.

FBI nekontaktovala nikoho z Tamerlanových příbuzných a známých. Varovné informace, které měli, navíc nepředali úřadům v Bostonu.

Agenti prověřují velké množství informací. Třídit je, vyhodnocovat a získávat z nich potřebná data je podle Brzybohatého náročná práce.

„Spojené státy mají k dispozici masivní technické zařízení, které denně, v průběhu měsíců nebo let zajišťuje terabajty informací ve velice krátkých časových úsecích. Vyhodnotit sumu informací je náročné,“ dodal Brzybohatý.

Výbuch dvou bomb na bostonském maratonu nepřežili tři lidé a víc než 260 dalších utrpělo zranění. Smrtící nálože pravděpodobně vyrobili bratří Carnajevovi.

Dvacetiletý Carnajev ale tvrdí, že je nevinný. Podle obžaloby připravil atentát spolu s bratrem Tamerlanem. Oba byli původem z Čečenska a v Bostonu žili před atentátem asi deset let. Starší Tamerlan byl zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn.

V důsledku explozí při bostonském maratonu zemřeli nejméně tři lidé | Foto: ČTK

Jitka Malá, Tea Turk, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme