Ropákem roku 2013 je prezident Zeman, Zelenou perlu dostal ministr financí Babiš

Nositelem anticeny Ropák roku 2013 za největší protiekologický počin loňska je prezident Miloš Zeman, anticenu Zelená perla za protiekologický výrok obdržel současný ministr financí Andrej Babiš (ANO). Novinářům to dnes v Brně za pořadatele akce sdělil Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země představuje Ropáka roku 2013, prezidenta Miloše Zemana

Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země představuje Ropáka roku 2013, prezidenta Miloše Zemana | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Miloš Zeman je prvním prezidentem ve funkci, který anticenu Ropák roku dostal. Nejvíce hlasů získal od porotců za podporu výstavby 380 km dlouhého plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

Svoji aktivitu kolem budování plavebního kanálu zdůvodňuje Miloš Zeman vytvořením tisíců pracovních míst a údajnou protipovodňovou funkcí vodního díla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sdružení Děti Země zveřejnilo vítěze ankety Ropák roku a Zelená perla. Miroslav Patrik ze sdružení byl hostem Radiožurnálu

„Třicet členů komise z 90 dalo Zemana na první místo kvůli oživení té šílené stavby nebo záměru kanálu, který se tady začal objevovat někdy za Karla IV. Kanál opravdu není ta zásadní věc, řada ekologů si myslí, že to rozvrátí přírodu při povodních a také hydrologický režim," vysvětluje Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země.

„Myslel jsem, že je to v podstatě v oblasti žertování, ale zdá se tedy, že je to myšlené vážně,“ hodnotí aktivity Miloše Zemana vodohospodář z Unie pro řeku Moravu Jaroslav Ungerman s tím, že vybudování obřího kanálu není a ani nikdy nebyl dobrý nápad.

Další body dostal Zeman, který byl od začátku favoritem anticeny, za prosazování dostavby jaderné elektrárny Temelín nebo za podporu prolomení územních limitů těžby uhlí na Mostecku.

Patrik upozorňuje, že jde už o třetí antiekologické ocenění Miloše Zemana. „Pan prezident získal už dvě takové ceny, a to za roky 2000 a 2001, kdy byl premiérem. Cena se jmenovala Rypák roku,“ připomíná.

„Anketa opravdu o ničem nerozhoduje, nemá výkonnou pravomoc, ale jen nezávislou a trošku vtipnou formou upozorňuje dotyčné, že stavba či záměr může mít velká rizika. A právě kanál Dunaj-Odra-Labe má ekonomická, sociální a především ekologická rizika,“ dodává Patrik.

Babiš za výrok o 'ekologických teroristech'

Sdružení Děti Země také zveřejnilo vítěze ankety Zelená perla. Stal se jím předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. A to za výrok, ve kterém jako předseda představenstva společnosti Agrofert Holding kritizuje demokratickou diskusi o výstavbě dálnic:

„My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd.“

Vítězové anticen Ropák roku a Zelená perla roku | Foto: Český rozhlas

Bývalý ředitel Ředitelství vodních cest Jan Skalický, který byl letos také jedním z nominovaných na Zelenou perlu, vnímá ceny jako pozitivní věc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O udělení anticen Ropák roku a Zelená perla diskutovali vodohospodář Jaroslav Ungerman a bývalý ředitel Ředitelství vodních cest Jan Skalický

„Ta anticena je pro mě nějakým otevírákem do veřejné diskuse. Proto jsem rád, že pan prezident byl nominován a nakonec i určen jako vítěz, protože to prostě umožňuje otevřenou debatu a ekoorganizacmi, které dlouhodobě proti vodním cestám postupují,“ zhodnotil s tím, že záměr kanálu je podle něj akcí dobře ekonomickou i ekologickou.

Cenu za antiekologický čin roku udělilo sdružení Děti Země už po dvaadvacáté. Letos na ni bylo navrženo 19 osobností. Cena za antiekologický výrok byla udělena po devatenácté. Bylo na ni navrženo 44 autorů nejrůznějších výroků.

„V anketě typově bodují lidé, kteří rozhodují o životním prostředí nebo o našem životě. Většinou to jsou politici. Zejména ministři nebo jejich náměstci. Ale snahou ankety je zviditelnit i jiné typy lidí, z byznysu, neziskové či vědecké sféry. Ale nejvíce hlasů mají politici,“ popisuje Patrik.

Anticenu Ropák roku dostal prezident Miloš Zeman | Foto: Vlasta Gajdošíková

ČTK, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme