O řecké dluhopisy je zájem. Řekové věří, že s důvěrou trhů přijdou i investice a práce

Řecko se po čtyřech letech vrátilo na dluhopisové trhy a zdá se, že úspěšně. Poptávka byla podle místopředsedy řecké vlády Evangelose Venizelose nejméně osminásobně vyšší než nabídka. Ministerstvo financí poté oznámilo, že Řecko prodalo pětileté dluhopisy v objemu tři miliardy eur (82,3 miliardy korun) s výnosem 4,75 procenta.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, Atény. Burza cenných papírů v den, kdy se země po čtyřech letech úspěšně vrátila na dluhopisové trhy

Řecko, Atény. Burza cenných papírů v den, kdy se země po čtyřech letech úspěšně vrátila na dluhopisové trhy | Zdroj: Reuters

„Zdá se, že svět Řecku už zase důvěřuje – pro nás to znamená velký úspěch,“ vyjádřil optimismus řecký ministr financí Janis Sturnaras. Podle odhadů bylo mezi zájemci téměř 90 procent zahraničních investorů.

Řecko je od roku 2010 finančně závislé na úvěrech od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Emise nových dluhopisů s delší dobou splatnosti je důležitým milníkem na cestě Řecka z dluhové krize.

I když podle řecké spolupracovnice Českého rozhlasu Soni Dorňákové Stamu běžní Řekové necítí, že by se jich návrat země na dluhopisové trhy bezprostředně týkal, vnímají, že nepřímo to na ně vliv má. Jde o pracovní místa.

„Veřejnost požaduje, aby se snížila nezaměstnanost, a jak odborníci vysvětlují, dnešní návrat Řecka na finanční trhy je vlastně prvním krokem,“ poznamenala Dorňáková.

Nezaměstnanost se v Řecku na přelomu roku pohybovala kolem 27 procent, to je více než dvojnásobek průměrné nezaměstnanosti v eurozóně.

Důvěra finančních trhů by mohla znamenat i důvěru investorů – a s investicemi pak přicházejí pracovní místa. „Veřejnost očekává, jaké to bude mít dopady na konkrétní život obyčejných Řeků,“ dodala spolupracovnice ČRo.

I když zájem o dluhopisy naznačuje, že důvěra v řeckou ekonomiku by mohla růst, ratingové agentury jsou zatím opatrné. Stále považují řecké dluhopisy za spekulativní investici a známky Řecka jsou daleko od investičního stupně.

Moody's hodnotí Řecko známkou Caa3, což je devět stupňů od investiční známky. U Standard & Poor's a Fitch má země o něco lepší hodnocení, B-, což je šest stupňů od investiční známky.

ČTK, Český rozhlas, Helena Berková, Soňa Dorňáková Stamu, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme