Řady držitelů Pulitzerovy ceny se rozšíří o 21 nových laureátů

Kdo ji dostal, rád to uvádí u svého jména, protože titul "nositel Pulitzerovy ceny" zní v anglicky mluvícím světě velmi dobře. Je to jedno z nejprestižnějších ocenění, jaké mohou novináři za svou práci získat. Laureátů je už hodně, protože tuto cenu udělují už skoro sto let. A dnes večer se řady držitelů Pulitzerovy ceny opět rozšíří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova žurnalistiky na Kolumbijské univerzitě

Budova žurnalistiky na Kolumbijské univerzitě | Foto: Kasey Chaleunsouk

Narodil se sice v Maďarsku, ale většinu života prožil Joseph Pulitzer ve Spojených státech, kde se teprve naučil anglicky.

Bojoval v občanské válce za Lincolna a potom hlavně psal do novin. Pracoval šestnáct hodin denně, psal zarputile, hlavně o korupci. Mezi prvními nechal otiskovat v novinách ilustrace.

Přehrát

00:00 / 00:00

V New Yorku se budou udělovat prestižní Pulitzerovy ceny

Pulitzer se brzy stal novinářskou osobností. Zemřel v roce 1911 a z peněz, které odkázal, se financují ceny, které nesou jeho jméno a které oceňují zejména novináře, ale také spisovatele, dramatiky a hudebníky.

V současnosti existuje 21 kategorií a přesně tolik přibude nových laureátů. Komu se bude v aule Kolumbijské univerzity v New Yorku tleskat za výrazné novinářské počiny, bude jasné dnes večer po 21. hodině SEČ.

Pulitzerova cena | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme