Policie vtrhla do muslimských modliteben v Praze, zadržela dvacet lidí

Celkem dvacet lidí dnes odvedli policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z muslimské modlitebny v centru Prahy. Zásah údajně provedli kvůli podezření, že se tu šířila kniha, která propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii. Podle muslimů narušil policejní zákrok hlavní páteční modlitbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zkontrolovali věřícím v Islámském centru doklady

Policisté zkontrolovali věřícím v Islámském centru doklady | Zdroj: ČTK

Před budovu Islámské nadace v ulici Politických vězňů přijelo po 13. hodině šest policejních dodávek, policisté v kuklách a se zbraněmi pak vyvedli několik spoutaných mužů. Při zásahu zkolabovali dva lidé, jednoho muže odvezli záchranáři.

Muslimové zásah nechápou a jednání policie považují za nepřijatelné. Policisté prý vtrhli dovnitř na začátku modliteb, děsili děti, chodili v mešitě v botách a přinutili všechny ležet na zemi. Někteří věřící si chtějí oficiálně stěžovat. Podle policistů byl zásah načasovaný na začátek modliteb záměrně, kvůli taktice. Policisté se prý snažili být maximálně ohleduplní.

Přehrát

00:00 / 00:00

U budovy Islámské nadace v centru Prahy je reportérka Evelyna Kulíšková a u mešity na Černém mostě Anna Königsmarková

„Probíhající úkony trestního řízení jsou prováděny s maximální ohleduplností vůči nezúčastněným osobám, s respektováním jejich vyznání,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Policejní těžkooděnci dnes vtrhli i do sídla Islámské nadace v pražských Kyjích. Podle jednoho z věřících Muhamada Hiblu se tam každý pátek scházejí muslimové k modlitbám.

„My jsme neviděli, co se stalo, přišli jsme se pomodlit a uviděli jsme policii. V pátek se vždycky chodíme modlit. 300 až 400 lidí se tu modlí.“

Zásah trval čtyři a půl hodiny a policisté prověřili stovku lidí. Zatím není jasné, jestli jsou všichni zatčení zároveň podezřelí nebo jde jen o cizince, kteří u sebe neměli doklady.

Zásah policistů z ÚOOZ v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů | Zdroj: ČTK

Politolog a soudní znalec v oblasti extremismu Zdeněk Zbořil považuje za necitlivé, že policie podnikla akci v pátek, který je v muslimském světě dnem modliteb. „Týden má sedm dní, takže bylo šest dní na to, podniknout takovou akci a nerušit sváteční den.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog a soudní znalec v oblasti extremismu Zdeněk Zbořil ve vysílání Radiožurnálu

Policie se o některé muslimské publikace zajímala už dřív. Podle Zbořila se objevují udání na nějakou muslimskou tiskovinu už několik let a zatím se nic nedostalo před soud.

„Obvykle proto, že posudky nebyly vždy jednoznačné. Pokud je ale současná akce takto rozsáhlá, příprava musela být dlouhodobá a precizní. Policie si asi vyžádala i odborná vyjádření,“ míní politolog a soudní znalec v oblasti extremismu Zdeněk Zbořil.

Policie se zabývala prodejem kontroverzní knihy už v roce 2000, kdy vyšel nekomentovaný překlad díla Adolfa Hitlera Mein Kampf. Na nakladatele Michala Zítka byla podána obžaloba kvůli údajné podpoře a propagaci hnutí potlačujících lidská práva. Soudy ho odsoudily k podmínce, v březnu 2005 Zítka ale Nejvyšší soud zprostil viny.

Islámská nadace a islámské centrum v Praze | Foto: Český rozhlas

Igor Maňour, Anna Königsmarková, Evelyna Kulíšková, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme