Před centrální bankou v Aténách explodovala nálož, atentát se obešel bez obětí

Před sídlem řecké centrální banky v Aténách dnes ráno vybuchla bomba, která byla nastražená v zaparkovaném automobilu. Policie nehlásí žádné oběti nebo zraněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, Atény. Soudní experti zkoumají prostor před budovou centrální banky, kde vybuchla nálož umístěná v autě

Řecko, Atény. Soudní experti zkoumají prostor před budovou centrální banky, kde vybuchla nálož umístěná v autě | Zdroj: Reuters

Nálož explodovala kolem šesté hodiny ráno. „Způsobila obrovské škody na okolních budovách v okruhu dvou set metrů od místa, ale naštěstí nikdo nebyl zraněn, protože terorista hodinu před výbuchem na nálož upozornil v řeckých médiích,“ informovala spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková Stamu, podle níž bylo v autě asi 75 kilogramů výbušniny.

Před explozí podle agentury AP varovaly dva anonymní telefonáty do redakce tamních novin a zpravodajského serveru.

Policie nyní zkoumá záběry z bezpečnostních kamer a vytipovává podezřelé. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Podobné atentáty se v posledních letech v Řecku opakují a bývají spojovány s tamní finanční krizí a krajně levicovými skupinami.

Po pádu Řecka do dluhové krize v roce 2010 je země odkázána na finanční pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, která je podmíněna realizací nepopulárních úsporných opatření. Nezaměstnanost stoupá na rekordní maxima a životní úroveň Řeků stále klesá.

Včera v Aténách protestovaly odbory proti úsporným opatřením, podle Dorňákové to však s výbuchem nesouvisí.

„Odboráři nechtějí mít nic společného ani s anarchisty, natož s teroristy. Teroristé provádějí násilné činy, bombové útoky, odboráři jako vždy včera pokojně protestovali proti stávající politice vlády,“ poznamenala spolupracovnice ČRo.

Řecko, Atény. Soudní experti zkoumají prostor před budovou centrální banky, kde vybuchla nálož umístěná v autě | Foto: Reuters

Soňa Dorňáková Stamu, Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme