Další nezávislou republiku na východě Ukrajiny vyhlásili separatisté v Luhansku

Na východě Ukrajiny roste napětí. Ve městě Luhansk vyhlásili tamní separatisté nezávislou republiku.Referendum o její samostatnosti chtějí uspořádat 11. května. Ve městě Mariupol zase neznámí útočníci naházeli molotovovy koktejly do tamní budovy městského soudu. V Doněcku drží proruští separatisté budovu místní televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruský ozbrojenec na barikádách v Luhansku

Proruský ozbrojenec na barikádách v Luhansku | Foto: Alexander Zemlianichenko | Zdroj: ČTK

„Zahraniční novináři tu nejsou vítáni. Okamžitě odejděte,“ reagoval na žádost zpravodaje Českého rozhlasu Alexandra Tolčinského o natáčení v budově maskovaný stoupenec Doněcké lidové republiky.

Budovu takzvaného 27. televizního kanálu, oblastní ruskojazyčné televize, včera obsadilo několik desítek proruských separatistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině hovořil tamní zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Alexander Tolčinský. Komentoval ji také komentátor ČRo Milan Slezák.

Tvrdí, že podle nich vysílá podle nich neobjektivní zprávy ve prospěch současné ukrajinské vlády v Kyjevě. Ozbrojenci žádají přidělení frekvence pro svou Doněckou lidovou republiku.

V centru města je ale zatím klid. „Lidé se příliš o Doněckou lidovou republiku a její samostatnost nezajímají. Když jdete 50 metrů od budovy televize, tak jako by se nikde nic nedělo,“ popsal z místa zpravodaj.

Luhansk je po Doněcku druhou nezávislou republikou, kterou vyhlásili separatisté na východě Ukrajiny. Rusko je zatím ale neuznalo a nejspíš ani v dohledné době neuzná.

„Představitelé nových republik jsou v podstatě samozvanci. Pokládají se za mluvčí většiny společnosti, což se ale nezakládá na pravdě,“ vysvětlil.

Proruský demonstrant v ukrajinském Doněcku. Na plakátu je nápis: Ameriko, dej ruce pryč od východní Ukrajiny | Foto: ČTK/AP, Efrem Lukatsky

Sitauce v Doněcku i Luhansku je podle Tolčinského spíš důkazem toho, jak malou možnost kontrolovat situaci mají ukrajinské orgány.

Ve čtvrtek si až pět mrtvých z řad proruských separatistů si podle ukrajinského ministerstva vnitra vyžádaly boje o město Slavjansk na východě Ukrajiny.

Tuto baštu proruských vzbouřenců se dnes snažily z různých směrů ovládnout ukrajinské jednotky za podpory obrněných vozidel. O pár hodin později však vojáci zřejmě útok přerušili a stáhli se. Ruská armáda v reakci na vyostření situace zahájila nové cvičení u hranic s Ukrajinou.

Více o krizi na Ukrajině čtěte zde

Číst článek

Krize na Ukrajině - z bojů o Slavjansk na východě Ukrajiny hlášeno až pět mrtvých - mapa | Foto: ČTK

Alexander Tolčinský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme