Před 25 lety se v Československu objevily první bankomaty

Po Česku funguje v současné době více než 4,5 tisíce bankomatů. Lidé je berou jako samozřejmou věc. Jen málokdo si uvědomí, že ještě před 25 lety služeb tohoto pomocníka využít nemohl. Žádný v Česku totiž nebyl. Ve vyspělém světě je přitom lidé používali už 20 let. Za železnou oponu do socialistického Československa se první bankomaty dostaly až na jaře 1989.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat (ilustrační foto)

Bankomat (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vložíme kartu, zadáme PIN a bankomat nám poslušně vysází peníze. Takový přepych známe teprve od roku 1989.

O prvním bankomatu v Československu, v Bratislavě, informovala ČTK právě 26. dubna před 25 lety. „Moje první zkušenost s bankomatem byla dost problematická, protože když se objevily, tak jsem se jich bál. Ne, že bych byl technicky málo zdatný, ale obával jsem se, že mi to zhltne kartu a nevydá peníze,“ vzpomíná na do té doby nevídanou technickou novinku Marián Sluka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počátky bankomatů a platebních karet v České republice zkoumal Jaroslav Skalický

„Do té doby jsem chodil za přepážku k pracovnicím spořitelny každé ráno po výplatě a vybral jsem si celý obnos a byl jsem rád, že ho mám takto pod kontrolou. Odhodlal jsem se k tomu později. Šel jsem přesně podle návodu, jak mě vedl bankomat, a peníze si bez jakýchkoli problémů z bankomatu vytáhl.“

Také platební karty přišly na československý trh se zpožděním. První vydala v roce 1988 Živnostenská banka k tuzexovému účtu.

„V 80. letech byly karty záležitostí pro několik málo vyvolených, kteří cestovali do zahraničí, čili karty mělo skutečně pouze málo občanů. V 90. letech nastal boom, kdy banky začaly zavádět bankomaty a karty byly ideálním nástrojem k jejich výběru. Dnes má v průměru každý Čech jednu kartu, čili v České republice máme 10 milionů karet,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku.

Karta nalepená na mobil

Bankomat toho dnes už umí mnohem víc, než jen dávat peníze. Dobíjí mobilní telefony, informuje o zůstatku na účtu, přijímá peníze. A lidé toho využívají. Také platební karta se za uplynulých 25 let výrazně zdokonalila.

„Čipová technologie omezila riziko zneužití karty na minimum. Bezkontaktní karty jsou výhodné v tom, že nemusíte mít pouze plastikovou kartu v peněžence, ale můžete si ji jednoduše nalepit na mobil. V tom jsou Češi přeborníci, protože si tyto možnosti velmi rychle oblíbili, používají je a do budoucna očekáváme, že se karty přesunou do mobilů,“ dodává Lukeš.

Bankomat byl zařazen mezi 100 nejvýznamnějších vynálezů 20. století a mezi bankovními službami zůstane nejméně tak dlouho, jak budou existovat papírové peníze.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme