Tripartita se shodla na opatřeních proti nezaměstnanosti, bude to však něco stát

Mladí lidé do 30 let, zaměstnanci před důchodem a hendikepovaní, hlavně na tyto skupiny se chce zaměřit tripartita – tedy zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Chtějí je podpořit při hledání práce i v tom, aby si ji udrželi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády, Bohuslav Sobotka

Tisková konference, Úřad vlády, Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Odbory a zaměstnavatelé se shodli na vládních návrzích na podporu zaměstnanosti. Zástupci obou skupin však také upozorňovali na to, že jejich uskutečnění bude něco stát.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se s těmito penězi mělo počítat už v rozpočtu pro příští rok, konkrétní částka však zatím nezazněla.

Na konkrétních návrzích zaměstnanecké politiky pracují ministerstva práce a obchodu. „Jde o to, abychom modernizovali naše opatření na podporu aktivní politiky zaměstnanosti, našli nové nástroje, jakými dosáhnout toho, aby se snížila rekordní nezaměstnanost v České republice,“ řekl Sobotka.

Jedním z opatření proti nezaměstnanosti by měla být například větší aktivita úřadu práce. Podle zaměstnavatelů by však úředníci měli skutečně chodit do terénu a zjišťovat, o jaké profese mají firmy největší zájem.

„Každý úředník z úřadu práce bude chodit do našich firem a bude mít přehled o všech důležitých malých, středních a velkých firmách ve svých regionech a znát potřeby trhu práce,“ vysvětlil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Na schůzce zazněl také požadavek odborů na zvýšení minimální mzdy o 500 korun. Premiér Sobotka řekl, že není proti, více k tématu však napoví zřejmě až další, tedy červnová tripartita.

Původně se mělo na dnešní tripartitě mluvit hlavně o penězích ve zdravotnictví, šéf resortu Svatopluk Němeček se však pro nemoc omluvil.

Lenka Jansová, kap, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme