Postihu za trestný čin zaměstnance mohou firmy předcházet jasnými pravidly či školením

Pokud zaměstnanec udělá při práci chybu, která například poškodí životní prostředí nebo poruší autorské právo, hrozí za to stíhání nejen jemu, ale také celé firmě. Může za to zhruba dva roky platný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Jak se dostává do praxe, zvyšuje se také zájem firem o to, jak se případnému postihu bránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podniky, živnostníci, neziskové organizace nebo společnosti s ručením omezeným mohou čelit obvinění celkem ze 78 trestných činů. Může jít o korupci, poškození životního prostředí, daňové trestné činy, porušování autorských práv nebo třeba nelegální práci cizinců.

Modelovým případem v oblasti korupce by mohlo být třeba uplácení ze strany obchodních zástupců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trestní odpovědnosti právnických osob mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

„Kdy obchodní referent ve společnosti byl motivován systémem bonusů a mimořádných odměn, aby co nejvíce rozvinul obchodní aktivity a chtěl by svému zaměstnavateli pomoci tím, že začne dávat úplatky nákupčím u jejich odběratelů. To znamená, že se dopouští korupčního jednání, a tím, že je tam daná souvislost s prací pro jeho zaměstnavatele, tak vzniká potenciálně i trestní odpovědnost celé společnosti,“ popisuje advokát Tomáš Procházka.

Příkladem z oblasti životního prostředí by zase mohlo být, když by uklízečka v autoservisu vylila do řeky toxický čisticí prostředek a způsobila ekologickou škodu. I tady může být odpovědná firma.

Firmám hrozí postih od vysokých pokut, které mohou vyšplhat až k jedné a půl miliardě korun, přes zákaz činnosti na 20 let až po úplné zrušení firmy. Také mohou dostat zákaz přijímání dotací nebo účasti na veřejných zakázkách.

Firma může případné spoluzodpovědnosti předcházet zejména tím, že bude mít taková vnitřní pravidla, aby trestné činnosti zabránila nebo ji včas odhalila. Měla by také upravit smlouvy s obchodními partnery.

Dalším opatřením je proškolení zaměstnanců – nejlépe potvrzené nezávislou autoritou. To může firmě pomoci vyvinit se z případného obvinění u soudu.

„Je možné také provést audit, kdy externí organizace může pomoci prověřit systém a najít dostatek důkazů a informací, které zajistí, že bude s vysokou pravděpodobností firma mít v těchto věcech pořádek,“ dodává vedoucí auditor ze společnosti Bureau Veritas Lubomír Závodník.

Jedním z cílů zákona o trestní odpovědnosti právnických osob je řešení situací, kdy se ve firmě nepodaří vypátrat konkrétního pachatele nebo mu jeho vinu prokázat. Proto je právně odpovědná i právnická osoba.

Jitka Hanžlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme