Liga může přijít o derby. Výhra Sparty přiblíží Slavii k sestupu

Fotbalisté Sparty se na derby pokaždé těší a tenhle zápas provázený v Česku jedinečnými emocemi a zájmem fanoušků mají rádi. Ale v sobotu mohou paradoxně napomoci tomu, že poprvé skoro po čtyřiceti letech bude tradiční zápas v ligovém kalendáři chybět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Sparty Pavel Kadeřábek, záložník Slavie Martin Hurka a záložník Lukáš Vácha

Obránce Sparty Pavel Kadeřábek, záložník Slavie Martin Hurka a záložník Lukáš Vácha | Zdroj: ČTK

Hráči letenského klubu by se výhrou nad Slavií přiblížili k vítězství v Gambrinus lize, ale zároveň by tím dlouholetému soupeři přidělali další problémy v boji o záchranu v nejvyšší soutěži.

„Přes všechny aktuální problémy, kterými si teď prochází, má Slavie celou řadu kvalitních hráčů, ať mladších, kteří mají budoucnost před sebou, tak zkušenějších. Slavii bereme jako největšího soupeře nejenom z pohledu historického, ale i z pohledu vzájemných klání mezi dvěma největšími týmy,“ konstatuje Vítězslav Lavička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhrou nad Slavii by se Sparta přiblížila k titulu, ale taky ohrozila derby

Není to pro trenéra Sparty jednoduché najít přesvědčivé argumenty, kterými by současnou Slavii vykreslil jako největšího rivala a nemusel se při tom opírat jenom o 118 let dlouhou tradici vzájemného utkávání.

Není to až tak dávno, co zažil na Letné v duelu se Slavií drtivou porážku 1:4, teď půjde do zápasu coby kouč ligového suveréna, který se na svého tradičního soupeře dívá s rekordním odstupem 38 bodů.

Nepřímo budou chtít přispět k tomu, aby Slavia měla k sestupu zase o něco blíže, i sparťanští odchovanci Ladislav Krejčí a Pavel Kadeřábek.

„Takový rozdíl na papíře jsme asi nezažili. Jsme ve Spartě odmalinka a oba jsme byli vychováváni k tomu, že tenhle zápas je nejvíce. Těšíme se na něj celou sezonu. Mně by derby chybělo,“ přiznává lehkonohý záložník Ladislav Krejčí.

„Slavie by mi taky chyběla. Myslím si ale, že nespadne,“ tipuje Pavel Kadeřábek.

Derby je pro Slavii zápasem roku, stejně tak i zbývající ligové duely

Zatím se nad čarou ponoru drží slávisté o čtyři body, ale teď je v těsném závěsu čekají zápasy se dvěma nejlepšími týmy soutěže - Spartou a Plzní. Sobotní derby pro ně proto bude sice zápasem roku, ale poněkud v jiném smyslu než obvykle.

„Pro nás bude asi až do konce sezony každý zápas zápasem roku. Každý bude strašně důležitý a my to bereme tak, že hrajeme o život. Derby je speciální, těším se na něj moc,“ říká ryšavý středopolař z Edenu Marcel Gecov.

Aby si kapitán Slavie mohl derby po sobotním utkání užít i na podzim, bude to jeho i spoluhráče stát ve zbývajících sedmi ligových zápasech ještě hodně práce. Pokud by se jim boj o záchranu nepovedl, chybělo by v ligovém programu derby pražských "S" poprvé od sestupu Sparty v 70. letech.

Jan Kaliba, Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme