V Pardubicích se objevili podvodníci, kteří nabízejí měření úniku tepla

Někteří lidé z pardubického sídliště Dukla našli v poštovní schránce upozornění na kontrolu úniku tepla u nezateplených i zateplených domů. Soukromá firma nabízí měření pomocí termovizí za poplatek 100 Kč za jeden snímek. Takových snímků je však potřeba několik a to ze všech stran snímkovaného domu. Leták navíc vyvolává dojem, že snímkování je povinné a souvisí s průkazem energetické náročnosti budovy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Termokamera

Termokamera | Foto: město Havířov

Starosta městského obvodu Pardubice V Jiří Hájek doporučuje občanům na nabídku nereagovat. Snímek z termovize podle něj nestačí a navíc je nesmysl měřit úniky tepla na jaře.

„Termovizní snímek je jako podklad naprosto nedostatečný a slouží pouze k orientačnímu odhalení míst s únikem tepla. Energetická náročnost a štítek, o který se jedná, se vypočítává velmi složitým vzorcem,“ upozorňuje Hájek.

„Je potřeba si uvědomit, že uprostřed jara těžko můžeme tyto snímky mít relevantní, protože ty se mají dělat v zimě, kdy jsou rozdíly teplot největší. Vevnitř máme vytopený dům a snímáme za mrazu místa, kudy nám teplo utíká,“ vysvětluje starosta pátého obvodu.

Podobné letáky se nedávno objevily také na Vysočině. „Vypadá to, že jde o zákonnou povinnost, že si mají nechat změřit únik tepla. Zákon ale žádnou takovou povinnost neukládá. A už vůbec ne pro majitele soukromých domů,“ řekl už dříve Zbyněk Bouda z Energetické agentury Vysočiny, která energetické štítky vydává.

Podle něj může text adresáta velmi zmást. „Někdo naprosto záměrně zkreslil skutečnosti, aby to vyznělo tak, že každý má povinnost si toto nechat udělat a že chce získat jen tu stokorunu. Měřit únik tepla jen termokamerou bez jakýchkoli dalších souvislostí ale nemá energeticky smysl,“ varuje odborník.

Nabídkový leták, který dostali do schránky obyatelé na Pardubicku | Foto: Honza Ptáček

mka, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme