Kvůli vyšetřování v ROP Severovýchod se zpřísnila kontrola i u dalších projektů

Kvůli policejnímu vyšetřování dvou podezřelých projektů z Liberce se zpřísnila kontrola i u dalších projektů z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod, které se ucházejí o dotaci z Evropské unie. Protikorupční policie v souvislosti s údajnými podvody stíhá osm lidí, někteří jsou ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Regionální rady Severovýchod a hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Předseda Regionální rady Severovýchod a hejtman Libereckého kraje Martin Půta | Foto: hejtman.kraj-lbc.cz

Mezi stíhanými jsou i dva liberečtí zaměstnanci ROP Severovýchod.

Podle mluvčí programu Silvie Špryňarové se podezření týká dvou projektů – budování oddechové zóny na Perštýně a přestavby libereckého kostela Máří Magdaleny na Centrum podpory geotermálního využití energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolu projektů v ROP Severovýchod se zajímala redaktorka Ivana Bernáthová

„Oba dva už od počátku vzhledem k žadateli, kterým byla nezisková organizace, byly vedeny jako rizikové,“ uvedla Špyňarová.

Podle ní u projektu oddechové zóny ani nedošlo k podpisu smlouvy o poskytnutí dotace. U centra pak smlouva podepsána byla, ale prý s přísnějšími podmínkami.

„Kdy jsme jako úřad požadovali, aby byl upraven finanční plán a k proplacení dotace došlo až po realizaci projektu a po jeho rozšířené kontrole,“ dodala Špyňarová.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který se stal předsedou ROP Severovýchod až po tom, co byly oba podezřelé projekty schváleny, tvrdí, že díky následným zpřísněným podmínkám vyplácení peněz nepřišla Evropská unie ani o korunu.

„Nebyly proplaceny žádné peníze, to považuji jaksi za nejdůležitější sdělení. A to, že se naši zaměstnanci zachovali, jak se pravděpodobně zachovali – protože nevěřím tomu, že by byli ve vazbě, kdyby tam nebyly jasné důkazy – tak to je bohužel věc, se kterou nevím co systémově dělat,“ řekl Půta.

Trestní oznámení

ROP dělá teď u všech projektů další kontroly. Martin Půta také podal trestní oznámení.

„Na podezření z dotačních podvodů, protože tam už peníze vyplaceny byly, a nebylo úplně zřejmé, zda byly vyplaceny v souladu s těmi původními žádostmi,“ poznamenal.

Jeden projekt se týká podle ředitele ROP Severovýchod Zdeňka Vašáka modernizace hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a taky Domu pohody v Chrastavě, kde jsou termální lázně, na které už liberecký soud vyhlásil konkurz.

„Činíme veškeré kroky pro to, abychom ty peníze vymohli. Jednáme se správkyní, která celý ten proces řídí. Příští týden s ní máme schůzku, abychom se dozvěděli, jaké další kroky plánuje. Mělo by dojít nějakým způsobem k prodeji toho majetku, a z toho výtěžku by měli být uspokojeni věřitelé,“ uvedl Vašák.

Vašák věří, že dvoustupňová kontrola evropských projektů pomůže přesvědčit ministerstvo pro místní rozvoj, aby nadále posílalo peníze na předfinancování ostatních projektů. Rozdělit zbývá ještě téměř dvě miliardy korun.

„Máme kolem tří set miliónů korun, které nám zbývají k rozdělení. Ve chvíli, kdy tyto peníze rozdělíme na projekt, budeme muset požádat ministerstvo pro místní rozvoj o další tranši,“ řekl Vašák.

Peníze bude například ROP potřebovat pro opravu zchátralé tělocvičny v ruprechtické škole nebo na obnovu Lesního koupaliště.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme