Nepál kvůli páteční tragédii dočasně zakázal výstup na Mount Everest

Horolezcům, kteří se připravují v základním táboře pod Mount Everestem a čekají na příznivé počasí na počátku května, může cestu na vrchol zkomplikovat rozhodnutí nepálských úřadů. Ty totiž výstup na nejvyšší horu světa dočasně zakázaly. Lavina, která v pátek zavalila nejméně 13 horských vůdců, zasypala jednu z tras k vrcholu. Šerpové teď musí vytvořit novou stezku, na které upevní lana a hliníkové žebříky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V základním táboře jsou teď už stovky horolezců, jejich průvodců a nosičů, kteří se připravují k výstupu na Mount Everest počátkem května

V základním táboře jsou teď už stovky horolezců, jejich průvodců a nosičů, kteří se připravují k výstupu na Mount Everest počátkem května | Zdroj: Reuters

„Everest je zavřený, protože ,horolezci‘, kteří jsou dole, nemají s horolezectvím ve většině případů nic společného a nejsou schopni se tam samostatně pohybovat,“ vysvětluje horolezec Radek Jaroš, jak zákaz vypadá v praxi.

V základním táboře ve výšce 5364 metrů nad mořem jsou teď stovky horolezců, jejich průvodců a nosičů, kteří se připravují k výstupu na Mount Everest počátkem května, kdy by pro to měly být příhodné povětrnostní podmínky. Navzdory tragédii expedice neplánují zanechat pokusů dostat se na vrchol hory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horolezec Radek Jaroš mluvil o zákazu výstupů na nejvyšší horu světa

Před výstupem se vždy zakládají tábory ve větších výškách a průvodci připravují cesty. To měli za úkol i šerpové, které strhla lavina.

Ang Chering z Nepálského horolezeckého sdružení dodal, že druhá skupina horských vůdců, která místem přešla ještě před pádem laviny, zůstala uvězněna na druhé straně. Do základního tábora se budou moci vrátit až poté, co se trasu podaří obnovit.

Jak dlouho dočasný zákaz výstupů potrvá, zatím není jasné. „Nevím, jestli je to z piety k lidem, kteří tam zůstali, nebo jestli teď chybí další lidé, kteří by šli riskovat do labyrintu ledovcových věží,“ uvažuje Jaroš.

Pohled na Mount Everest (základní tábor je vidět v pozadí) | Foto: Reuters

Pokud by se s výstupy znovu začalo do týdne, pro expedice to podle něj nic zásadního neznamená.

„Kdyby to bylo 10 – 14 dní, tak už začíná být problém, že se nestihnou aklimatizovat pro výstup a nemusí stihnout periodu dobrého počasí, které potom začíná okolo května. V té době už musí být dobře aklimatizovaní,“ dodává.

Pátrání pokračuje

Záchranné týmy i dnes pokračují v pátrání po třech šerpech, kteří se pohřešují po dosud nejtragičtější nehodě na svazích Mount Everestu. Naděje, že by se je podařilo nalézt živé, je ale mizivá.

Lavina zasáhla horské průvodce v pátek ráno místního času pod druhým táborem expedic ve výšce asi 5800 metrů, na velmi nebezpečném místě u ledopádu Khumbu.

Čtyři muži, kteří neštěstí přežili, se nacházejí na jednotkách intenzivní péče v několika nemocnicích v Kátmándú. Utrpěli zlomeniny žeber i končetin a někteří mají proražené plíce. Další šerpové se s lehkými zraněnými léčí v základním táboře na Mount Everestu.

Lavina na Mount Everestu zabila nejméně 12 nepálských šerpů | Foto: ČTK

ČTK, Helena Berková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme