Církev má dva nové svaté. Papež František svatořečil své předchůdce

Papežové Jan Pavel II. a Jan XXIII byli svatořečeni. Za svaté je pak prohlásil současný papež František. Slavnostní akt sledoval na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu milion lidí z celého světa a také řada evropských i světových státníků. Po skončení mše mohli věřící navštívit hrobky obou papežů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akt svatořečení bývalých papežů ve Vatikánu vede současný papež František

Akt svatořečení bývalých papežů ve Vatikánu vede současný papež František | Zdroj: Reuters

„Ustanovujeme a vyhlašujeme blahoslavené Jana Pavla II. a Jana XXIII. svatými a zapisujeme je do seznamu svatých a ustanovujeme, aby byli v celé církvi se svatými zbožně uctíváni.“

Touto formulí prohlásil současný papež František své předchůdce za svaté. Poté byly přeneseny i relikvie nových světců – kousek kůže Jana XXIII. odebraný při vyzvednutí těla a ampulka s krví Jana Pavla II.

Dnešní kanonizace je historická událost. Byli při ní svatořečeni dva papežové současně, ale zároveň se tohoto aktu účastnili dva žijící papežové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá ceremonie svatořečení, popsala na Radiožurnálu expertka na Vatikán Jaroslava Janíková

Kromě Františka, současné hlavy římskokatolické církve, který ceremonii vedl, se kanonizace účastnil i emeritní papež Benedikt XVI. Ten ze zdravotních důvodů před rokem rezignoval a žije v ústraní. Jeho příchod provázel obrovský potlesk.

Stejně bouřlivé ovace doprovodily samotný akt svatořečení. Lidé byli dojatí, státníci, kteří ceremoniálu příhlíželi, tleskali vestoje. Po celém Římě bylo také rozmístěno 19 velkoplošných obrazovek, na kterých obřad sledovali ti, kdo se už nedostali na Svatopetrské náměstí.

Slavnostní mše trvala zhruba dvě hodiny. Během ní bylo například čteno z prvního letopisu apoštola Petra, na náměstí se zpívalo. Přítomní lidé viděli symboliku v tom, že zatímco od rána bylo zataženo a obloha věštila déšť, po aktu svatořečení se na ní ukázalo slunce. Náměstí se pak změnilo v místo oslav.

Řím teď čeká ještě náročná součást celého slavnostního dne, tedy odjezd milionu poutníků. Autobusy MHD i metro jezdí nepřetržitě, v ulicích jsou tisíce dobrovolníků. Papež František s úsměvem řekl římskému starostovi, že jej dnes zřejmě čeká pěkný tanec.

Každý okamžik aktu má svůj význam

„Každý moment v liturgii papežské bohoslužby má své místo a svůj význam. Kanonizační úkon probíhá v latině, má dohromady tři části,“ popisuje průběh slavnostní ceremonie odbornice na Vatikán Jaroslava Janíková.

K papežovi přichází prefekt a kongregace pro kauzy svatých. Ta zkoumá zázrak, který navržený svatý udělal. Kongregace schvaluje celou první fázi procesu svatořečení. Prefekta provází postulátor, člověk, který celý proces zaznamenává. Prefekt potom papeže třikrát žádá o svatořečení.

Aktu svatořečení dvou bývalých papežů přihlížejí na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu statisíce lidí | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Po první a druhé žádosti následuje modlitba. Církev tím ukazuje, že nejde jen o její vlastní rozhodnutí, ale že je inspirována Boží vůlí. Po třetí žádosti papež odpovídá formulí a prohlašuje papeže za svaté,“ vysvětluje Janíková.

Aby mohl být někdo svatořečen, musí být nejprve blahoslaven. A k tomu je potřeba splnit podmínku jednoho dokázaného zázraku.

Svatořečení přilákalo do Říma statisíce věřících. Obchodníci si mnou ruce

Číst článek

„Pro samotné svatořečení je třeba prozkoumat ctnosti daného člověka, jeho života a smrt, a je třeba druhý zázrak,“ říká Janíková.

Obrovskou pozornost vzudil slavnostní událost v Polsku, rodišti Jana Pavla II. Lidé tam sledovali přenos na velkoplošných obrazovkách v centrech měst, drželi při tom portréty papeže nebo vlajky. Speciální program potrvá až do večera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak prožívají akt svatořečení Poláci, sleduje zahraniční zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Pro Poláky Jan Pavel II. zůstává morální autoritou, jsou na něj hrdí a zdůrazňují, že se zasloužil o pád komunismu a podporoval boj Poláků za svobodu.

Po celém světě sledovaly svatořečení u televizních obrazovek dvě miliardy lidí. Podle expertů má akt kanonizaceí obou papežů znamenat jakési usmíření uvnitř církve, smír reformního křídla s konzervativním.

Robert Mikoláš, Petr Vavrouška, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme