Indonésie si předvolala českého velvyslance, kvůli zásahu policie v pražské mešitě

Kvůli pátečnímu policejnímu zásahu v mešitě v centru Prahy si indonéské ministerstvo zahraničí předvolalo českého velvyslance. Už v pondělí předala indonéská ambasáda českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu, ve které si na akci stěžuje. Policie při ní zadržela desítky lidí, mezi nimi i několik indonéských diplomatů, včetně tajemníka indonéské ambasády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah policistů z ÚOOZ v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů

Zásah policistů z ÚOOZ v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů | Zdroj: ČTK

Návštěvu českého velvyslance Tomáše Smetánky na ministerstvu zahraničí v Jakartě potvrdil mluvčí české diplomacie David Frous. „Samozřejmě byla zmíněna i tato záležitost. Nicméně k rozhovoru došlo až poté, co s námi komunikovala indonéská strana v Praze,“ řekl.

„My o tom budeme dál samozřejmě mluvit s indonéskou stranou. Je to o dialogu, aby se vyjasnila situace,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Indonésie se zajímá o zásah české policie v modlitebnách Islámské nadace v Praze. Podrobnosti shrnula Helena Berková ze zahraniční redakce Radiožurnálu

Indonéští diplomaté přítomní zásahu si stěžovali, že policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. „Policie přišla a my jsme nevěděli proč. Nutili nás dát ruce nahoru a ležet na zemi. Chodili v mešitě v botách a křičeli,“ popisuje jeden z nich.

Detektivové při zásahu krátce zadrželi i tajemníka indonéské ambasády Wahona Yulianta. Ten obvinil policii z porušení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Podle indoneisty Tomáše Petrů z Orientálního ústavu AV vnímá Indonésie zásah a jeho formu jako urážku.

„Za prvé se to dotýká zástupce indonéského státu, za druhé způsob, jakým tam policisté vtrhli. Velice nevybíravě v době páteční modlitby,“ připomíná.

Indonéští diplomaté v Praze už také požádali českou policii, aby incident vysvětlila. Policie tvrdila, že zásah provedla co nejohleduplněji a s respektem k muslimům.

Prověřit policejní akci v pražských muslimských modlitebnách požaduje také ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Podle něj je potřeba zjistit, kdo policejní zásah v mešitě nařídil a jestli byl adekvátní.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pátek zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové.

Provedli tam razii kvůli podezření, že se tam šířila kniha, která propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii. Po zásahu obvinila policie jednoho Čecha, který je podezřelý, že se podílel na vydání a distribuci rasistické knihy. Hrozí mu až deset let vězení.

Helena Berková, bre, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme