Členové mise OBSE, které týden zadržovali separatisté ve Slavjansku, byli propuštěni

Proruští radikálové dnes ve východoukrajinském Slavjansku propustili tým evropských vojenských kontrolorů, mezi nimiž je i český podplukovník. Agentuře RIA Novosti to oznámil ruský emisar Vladimir Lukin, který na východě Ukrajiny monitoruje situaci. Propuštěno bylo všech sedm důstojníků a pět členů jejich doprovodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina. Propuštěný pozorovatel OBSE Axel Schneider (vpravo) se objímá s kolegou na silnici asi 30 od Doněcku

Ukrajina. Propuštěný pozorovatel OBSE Axel Schneider (vpravo) se objímá s kolegou na silnici asi 30 od Doněcku | Zdroj: Reuters

Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland. Následně kontroloři odjeli do Doněcku, odkud by měli přes Berlín odletět domů.

Cesta do Doněcku prý nebyla jednoduchá. Na cestě ze Slavjansku skupinu zdržela přestřelka – město, které bylo pod kontrolou proruských ozbrojenců, se snaží ovládnout ukrajinská armáda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje moskevský zpravodaj Martin Dorazín

Vojenské kontrolory zadržovali separatisté od pátku minulého týdne. Na výzvy ze Západu a ze strany OBSE k jejich propuštění dlouho vzbouřenci ani samozvaný starosta Slavjansku Ponomarjov neregovali vstřícně.

Obrat přinesla návštěva ruského emisara, bývalého ombudsmana Vladimira Lukina. Ten se spojil s tajemníkem OBSE a společnými silami přesvědčili obránce města, aby rukojmí vydali.

Propuštěný kontrolor OBSE exkluzivně pro ČRo: Zacházelo se s námi akceptovatelně

Číst článek

Roli možná sehrála i akce ukrajinské armády, přinejmenším jako záminka. Jedním z argumentů, proč k propuštění došlo, byly obavy o bezpečnost kontrolorů.

„Sám Ponomarjov řekl, že nejde o rukojmí, ale o hosty, o jejichž bezpečnost se staral. A proto se rozhodl je propustit,“ popsal moskevský zpravodaj Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění na Ukrajině mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

Podle českého podplukovníka Josefa Přerovského, který byl také vězně, bylo jednání separatistů na „akceptovatelné úrovni“. „Byli jsme střeženi ozbrojeným strážcem, ale nebyli jsme vystaveni bití, pravidelně nám byla podávána strava, takže nemohu říct, že bychom z tohoto hlediska byli vystaveni nějakému mučení nebo nějakému nátlaku,“ řekl Přerovský v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ukrajinská armáda zaútočila na proruskými separatisty kontrolovaný Slavjansk včera časně ráno. Do nynějška údajně ovládla polovinu či více než polovinu míst, jež byly pod dohledem separatistů.

„Ale víme, že ty zprávy z Ukrajiny, zejména z těch krizových oblastí, jsou velmi přibližné a nejisté,“ poznamenal komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Akce ukrajinské armády na východě země pokračuje. V Oděse vyhlásili smutek za mrtvé

Číst článek

Martin Dorazín, ČTK, Michaela Vydrová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme