Soud označil odvolání Daniela Hermana z čela ÚSTR za protiprávní

Pražský obvodní soud vyhověl žalobě ministra kultury za KDU-ČSL Daniela Hermana a označil jeho loňské odvolání z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) jako protiprávní. Verdikt zatím není pravomocný. ÚSTR už druhým dnem nově vede bývalý první náměstek Zdeněk Hazdra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav pro studium totalitních režimů

Ústav pro studium totalitních režimů | Foto: Filip Jandourek

Herman prý celou dobu věřil, že soud rozhodne v jeho prospěch:

„Domnívám se, že jestli se někdo zdiskreditoval, že jsem to nebyl já. Já jsem tehdy čestně padl. Prostě ta přesila byla velká.“

Rada ÚSTRu podle Hermana přestoupila své pravomoci a o jeho odvolání rozhodla údajně na základě politického zadání.

„A znovu opakuji, že to byl politicky motivovaný puč. Znovu opakuji, že jsem velmi rád, že právo zvítězilo a že permanentní revoluce není možná, že zvůle není možná, že žijeme v právním státě,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání soudu sledovala reportérka Jana Čermáková

Jestli by dal přednost ministerské funkci nebo místu ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, nechtěl Herman předjímat. Počká si prý, až bude rozsudek pravomocný.

„Pokud to bude možné, velmi rád bych se pokusil uvést ústav opět do té polohy, aby mohl fungovat a být renomovanou institucí tak, jako jí byl, když jsem byl odvolán a musel jsem ho opustit,“ připustil Herman. Po dobu ministerského a poslaneckého mandátu by prý například mohl požádat o neplacené volno.

U soudu dnes svědčil také současný radní ÚSTRu Lukáš Jelínek. Zasedal totiž i v radě, která Hermana odvolávala. Jelínek trvá na tom, že Herman v čele ústavu skončil, protože rada nebyla spokojená s jeho prací.

ÚSTR je verdiktem překvapen

„Postupně jsme sbírali různé typy výhrad od počátku roku 2012. Týkaly se jednak odborné či koncepční práce ústavu, postavení mezi srovnatelnými vědeckovýzkumnými institucemi, týkaly se projektů, které byly v ústavu rozpracovány nebo ukončovány, včetně příchodů a odchodů zaměstnanců,“ vysvětlil.

Jelínek dodal, že Herman loni před odvoláním skutečně mluvil o politických tlacích, nikdy je prý ale nedokázal doložit. Herman si to podle svých slov s dotyčnými vyříkal, nikoho konkrétního ovšem nechtěl jmenovat ani dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozsudek okomentovali ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman a člen Rady Ústavu pro studium totalitních režimů Michal Uhl

Rada Hermanovi vyčítala upadající prestiž ústavu, organizační chaos i dusnou a nepřátelskou atmosféru. K jeho odvolání prý přistoupila po relativně dlouhé době.

„Žádný puč neproběhl. My jsme s prací pana Hermana nebyli spokojení, respektive on měl jiné představy o směřování instituce. Profesně jsme se rozešli. Podle zákona rada jmenuje a odvolává ředitele a nejsou tam žádné podmínky,“ uvedl další z členů rady Michal Uhl.

Samotný ústav dnešní rozsudek velmi překvapil. „Nedovedu si představit, že bychom se neodvolali. Velmi pravděpodobně se budeme vůči tomuto rozsudku odvolávat,“ řekl mluvčí ÚSTRu Pavel Ryjáček.

„Situace, která by vznikla, kdyby teď najednou byli teoreticky dva ředitelé ústavu, by byla pro ústav asi velmi nebezpečná. Protože by se do situace vložili politici a to by mohlo znamenat docela vážné ohrožení,“ upozornil.

Protistrana má právo odvolat se do 15 dnů od doručení písemného vyhotovení rozsudku, pak by věc řešil Městský soud v Praze. Na jeho rozhodnutí bude také záviset další osud současného ředitele ÚSTRu Zdeňka Hazdry, kterého radní zvolili letos 16. dubna.

Vladimír Kroc, Jana Čermáková, krw, Tereza Chlubná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme