Dobrovolní hasiči běhali na domažlickou věž. Nehořelo, 194 schodů zdolávali jako závod

V Domažlicích si sáhli na dno dobrovolní hasiči. Závodili ve výstupu na šikmou věž arciděkanského kostela. Už po jedenácté zdolávali 194 schodů v plné výzbroji, která váží dvacet kilogramů. Ti nejrychlejší to stihli pod minutu a půl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhledna v Domažlicích

Rozhledna v Domažlicích | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Přestože je závod extrémně náročný, je velmi oblíbený. Jezdí na něj hasiči z celé České republiky i z Německa. Letos jich přijelo 98 a soutěžili v kategoriích do a nad 30 let.

V ruce mají stočenou hadici, na hlavě hasičskou přilbu, na zádech dýchací přístroj a na nohou těžké boty a na sobě kompletní stejnokroj. Takto vybavení musí hasiči vyběhnout co nejrychleji na 56 metrů vysokou věž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na závodech dobrovolných hasičů v běhu na domažlickou věž natáčela reportérka Jana Kosová

„Schody jsou staré, léty opotřebované, nepravidelné. Některé se vyměnily za nové, některé jsou původní,“ říká prezident závodu Luboš Mleziva.

Pod zvonicí a na vrcholu věže jsou navíc schody zúžené. Hasiči se tudy musí protáhnout po čtyřech, proto místu říkají „myší díra“.

„Závod mi trval necelou minutu a půl. Je to takový krkolomný výběh, schodiště jsou dost zkosená. Spíš je to takové zrychlené klopýtání,“ uvádí po doběhu Dušan Plodr z Králova Dvora.

Vítězství obhájil sedmatřicetiletý Antonín Rendl, držitel rekordního času a desetinásobný vítěz. Svůj nejlepší čas 77 vteřin ale letos nepřekonal.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme