Počet obětí jihokorejského trajektu stoupl na 113, zhruba 190 lidí se pohřešuje

Jihokorejské úřady dál zvyšují počet obětí ze ztroskotaného trajektu Sewol. Záchranáři dosud z moře vytáhli 113 těl. 190 cestujících ale dál pohřešují. Naděje na to, že by mohli potápěči najít někoho živého je mizivá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejští záchranáři pátrají po obětech v blízkosti místa, kde se převrátil trajekt Sewol

Jihokorejští záchranáři pátrají po obětech v blízkosti místa, kde se převrátil trajekt Sewol | Zdroj: Reuters

„Málokdo si umí představit, jak to vypadá, jako když proti tobě stříká vodní dělo,“ popisuje špatné podmínky pátrání šéf potápěčů.

Po necelém týdnu od nehody se potápěči dostali téměř do všech prostor ponořeného trajektu.

Do akce teď nově zapojili také speciálního podvodního robota. Stroj o velikosti osobního auta, se dostane až do hloubky 200 metrů a je odolný vůči podmořským proudům.

Pátrání po obětech bude trvat ještě další dva dny. Pak začnou záchranáři se svolením příbuzných obětí s vyprošťováním vraku. Bude to jedna z nejnáročnějších operací vůbec.

Trajekt, který mířil na ostrov Čedžu ztroskotal minulou středu nedaleko pobřeží Korejského poloostrova. Na palubě v té době bylo 476 lidí, z toho 339 dětí a učitelů na školním výletu. Zachránit se podařilo 174 pasažérů.

Plavidlo se potopilo během dvou hodin. Jihokorejští vyšetřovatelé pátrají po tom, co tomu předcházelo. Snaží se také zjistit, proč byl u kormidla třetí důstojník, když měla loď už po cestě potíže. Kapitán byl při osudném manévru ve své kajutě.

Potopení trajektu Sewol | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme