Vláda dá do zdravotnictví víc peněz, zvýšila platby za státní pojištěnce na 845 korun

Koaliční kabinet se po sporech v předchozích dnech dohodl na navýšení plateb za státní pojištěnce. Oznámil to dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo zdravotnictví poskytne příští rok na spolufinancování tohoto opatření miliardu korun z účtu Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na jednání kabinetu

Premiér Bohuslav Sobotka přichází na jednání kabinetu | Zdroj: ČTK

Za státní pojištěnce bude stát platit příští rok zase víc. Platba se zvýší ze 787 na 845 korun. V letošním roce tak nemocnice dostanou jako kompenzaci za zrušené poplatky 2,1 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě vlády diskutovali předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula za hnutí ANO a bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda parlamentního zdravotnického výboru za TOP 09 Leoš Heger

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD nemocnice dostanou peníze i příští rok:

„V příštím roce částku zhruba 4,2 miliardy korun s tím, že vláda dnes rozhodla také o tom, že ministerstvo zdravotnictví se bude v příštím roce podílet na úhradě nákladů tohoto opatření převodem částky 1 miliardy korun z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Čili toto opatření bude z části financováno z vnitřních zdrojů ministerstva zdravotnictví.“

To je dobrá zpráva pro nemocnice, kterým peníze za zrušené poplatky chybí a už hrozily protestními akcemi. A uklidnit by se tím mohl i spor mezi ČSSD a hnutím ANO.

Státními pojištěnci jsou například nezaopatřené děti, penzisté, příjemci rodičovského příspěvku, ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství, uchazeči o zaměstnání, osoby závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III, IV a osoby pečující o tyto osoby, osoby pečující o děti mladší 10 let závislé v I. stupni, invalidní důchodci ve III. stupni, osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku nebo předdůchodci.
Pramen: Zákon o veřejném zdravotním pojištění (č. 48/1997 Sb.)

Ministr financí Andrej Babiš totiž požaduje, aby se kompenzace nemocnicím neplatily celé, ale hledaly se další zdroje. Ty se tedy pro příští rok našly na účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Hledají se další úspory

Už příští týden představí na jednání vlády šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček balík opatření, která by měla ušetřit peníze.

Patří tam například centrální nákupy, komise, která bude schvalovat nákup drahých přístrojů a podobně.

„Ukázalo se, že našla nějaká cesta, jak eventuálně ušetřit,“ vysvětlil Babišův souhlas s dnešním krokem vlády Rostislav Vyzula, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví.

„Nelze jenom prostě nastavovat ruku, ale je nutné také vytvořit a mít jasno, zda existuje nějaká strategie, která by mohla vést k úsporám.“

„Vláda řeší problém, který si udělala sama,“ konstatoval bývalý ministr zdravotnictví, místopředseda parlamentního zdravotnického výboru za TOP 09 Leoš Heger. „Přilévá peníze teď se zaťatými zuby proto, aby mohla zrušit regulační poplatky.“

Ty podle jeho slov přinášely 56 miliard korun a zároveň měly regulační efekt. „Zdravotnictví potřebuje nejen peníze, ale i stálý kontinuální proces na zvyšování jeho efektivity,“ poznamenal Heger.

Věra Pfeifferová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme