Manévry NATO v Pobaltí jsou podle Ruska nátlakovou akcí

Ruští politici kritizují cvičení vojsk NATO v Estonsku. Podle nich má negativní dopad na Ukrajinu a jde o formu nátlaku na Rusko a podporu kyjevskému režimu. Nejen ukrajinští představitelé se dál zabývají pátečním incidentem v Oděse. O život při něm přišlo 46 lidí a podle ukrajinských představitelů šlo o teroristický útok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Probíhající manévry NATO v Estonsku, nejrozsáhlejší od roku 1991, pobízejí Kyjev k silovým akcím a pokračování trestné výpravy ve východní Ukrajině. Tvrdí to stálý ruský představitel při NATO Alexandr Gruško.

Připomněl, že aliance posílila pomoc Kyjevu v rámci programu Partnerství pro mír mezi NATO a Ukrajinou. „V NATO by si měli uvědomit, že nesou odpovědnost za zločinné akce svého partnera,“ prohlásil ruský diplomat.

Ukrajinské jednotky dobyly zpět radnici v přístavu Mariupol

Číst článek

Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že to, co se teď na Ukrajině děje, už nejsou jen pochody oslavující nacistické zločince.

„To už je živoucí projev fašismu. To, co se druhého května stalo v Oděse, je čistý fašismus. Nepřipustíme, aby se fakta zametla pod koberec,“ sdělil. Rusko se podle něj bude dožadovat vyšetření oděské tragédie, při které zemřelo přes 40 lidí.

Situace na východě Ukrajiny zůstává vyostřená. Ukrajinské armádě se podařilo dobýt zpět radnici v Mariupolu. Separatisté ale pořád ovládají správní budovy měst v několika městech Doněcké a Luhanské oblasti.

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme