První máj bude v plzeňské čtvrti Slovany patřit už pošesté bigbítu

První máj bude v Plzni na Slovanech patřit bigbítu. Už pošesté se tam ve Chvojkových lomech uskuteční akce Milník času – bigbít. Koná se nedaleko dřevěného „protiatomového“ kříže, památníku, který vznikl po úmrtí Jiřího Dědka Šindeláře z Katapultu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milník času - Bigbít

Milník času - Bigbít | Foto: Jana Kosová

Hudební akce si získala stovky příznivců, a to i přesto, že pro návštěvníky je každoročně připraven podobný program i repertoár jako v předchozích letech.

„Akorát oproti loňskýmu roku jsem vyměnil dvě kapely, aby si taky měli šanci zahrát jiní lidi,“ říká k letošnímu programu organizátor Jaromír Lichtenberg.

Přehrát

00:00 / 00:00

O program letošního ročníku plzeňské akce Milník času - bigbít se zajímala redaktorka Monika Zettlová

Nové kapely jsou St. Johnny a Five rivers, z už prověřených kapel se pak podle programu představí Dead Flowers, Huškowicz, High Gain a Starý psi. „Kapela Regenerace bohužel letos ne, protože jeden ze členů onemocněl,“ vysvětluje Lichtenberg.

Už pošesté si na akci se skupinou Starý psi zahraje a zazpívá Wilda Buzinkay. „Těším se na to, protože se mi tam vždycky líbilo. Letos to bylo nějaký složitější, protože pojedeme vlastně ve třech partách,“ vysvětluje Buzinkay.

Kapela tak v průběhu vystoupení promění sestavu i repertoár, kdy se z ní stane revival Rollling Stones.

Na bigbít do Chvojkových lomů zavítají každý rok dva až tři tisíce lidí. Jedním z nich je i starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS), který je od začátku podporovatelem a patronem akce.

„Pro mě je Milník spojený s kapelou Starý psi, takže se vždycky snažím vydržet do toho pozdního večera, abych je slyšel,“ říká.

Jedním z duchovních otců a autorem Milníku je Jaroslav Šindelář, bratr Jiřího Dědka Šindeláře.

„Zpočátku jsem si myslel, že to bude taková romantická vzpomínka na ty Starý psy, ale za těch pět let musím říct, že to není milník, ale květník. Vidím, jak tam z toho rostou mladý kapely a že ten bigbít a to zpívání tady je, že v těch lidech pořád bude. Já sám jako dědek jsem šťastnej, že si lidi chtěj ještě zazpívat a zahrát – vždyť to je jedinej předpoklad, jak se podívat drobet dopředu,“ podotýká Jaroslav Šindelář.

Milník času – bigbít začíná ve Chojkových lomech v Plzni Slovanech zítra v pravé poledne a potrvá do 21 hodin. Vstupné se neplatí.

Monika Červená, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme