Fotbalisté ČAFC slaví 115. výročí vzniku, nastoupili proti slavným amatérům

Klub ČAFC znají v současnosti hlavně fanoušci pražského fotbalu. V počátcích tohoto sportu na českém území ale patřil tenhle tým k nejslavnějším. Letos na podzim oslaví „Čafka" 115 let, předčasný dárek si ale dala už nyní. Do Prahy přijel z Londýna Civil Service FC - poslední existující klub, který zakládal anglickou Fotbalovou asociaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na hřiště ČAFC Praha

Pohled na hřiště ČAFC Praha | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Pražský klub dostal zarámovaný obraz týmu Civil Service z října loňského roku, kdy odehrál historicky první zápas v Buckinghamském paláci. Dárek připomínal asi nejslavnější událost anglického celku za několik desítek posledních let.

„Byla to velká událost, jeden z bláznivých dnů, protože postavili hřiště v zahradě. Bylo to bláznivé - být v Buckinghamském paláci, hrát tam fotbal a vidět prince. Událost k zapamatování,“ říká kapitán anglického týmu Ryan Cameron.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hřišti ČAFC v pražských Záběhlicích natáčel Mirko Vasić

Anglické prostředí dobře zná také někdejší záložník Liverpoolu Vladimír Šmicer, který provedl čestný výkop.

„To jenom svědčí o tom, jaké má fotbal v Anglii postavení. Angličané uznávají tradice, takže když jde o jeden z nejstarších klubů, tak jim umožnili si v zahradách zahrát,“ nechal se slyšet Šmicer.

Civil Service má stopadesátiletou historii, na začátku 20. století porážel týmy jako Real Madrid nebo Barcelona, při návštěvě českého území vyhrál třeba nad Slavií. Nikdy ale nepřešel od amatérského přístupu k profesionalismu, a teď hraje soutěž na jihu Londýna.

„Čafka“ také zažila zlaté časy

Profesionální není ani přeborová „Čafka“, která ale také zažila zlaté časy, když hrála nejvyšší soutěž. Původně měla hřiště na Vinohradech, pak se stěhovala na Spořilov a teď sídlí v Záběhlicích.

Pro velký fotbal vychovala několik skvělých fotbalistů. Třeba Josefa Jelínka, později hráče Dukly Praha a vicemistra světa z roku 1962, který zavzpomínal na svoje začátky.

„Narodil jsem se v Záběhlicích, můj otec dělal na „Čafce“ správce hřiště. Dříve byla na „Čafce“ také plochá dráha, jež natáhla diváky. Jakmile plochá dráha skončila, tak všichni z rodiny vzali hrábě a v místech, kde to bylo nejvíc rozježděné, jsme hrabali škváru,“ vzpomíná Jelínek.

Teď už se fotbalisté prohánějí v Záběhlicích po trávě, a i když se do nejvyšší soutěže asi nikdy nedostanou, dál mohou pokračovat ve 115-ti leté historii klubu.

Mirko Vasić, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme