Rodiny fanoušků z Hillsborough 25 let čekají na spravedlnost

Přesně před 25 lety vyrazily tisíce fanoušků fotbalového FC Liverpool na pohárový zápas do Sheffieldu. 96 z nich se už domů nikdy nevrátilo. Příznivci se umačkali k smrti v jednom ze sektorů nechvalně proslulého stadionu Hillsborough. I po čtvrt století se za tragédií stále nedá udělat tlustá čára. Soud ji začal znovu vyšetřovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník obětem tregédie na stadionu v Hillsborough

Památník obětem tregédie na stadionu v Hillsborough | Foto: wikipedia.org

„Byl jsem na domácím zápase Arsenalu v sektoru North Bank a nemohl jsem uvěřit tomu, jaké drama se v Sheffieldu odehrává. Všichni jsme měli u ucha tranzistorová rádia a poslouchali jsme rozhlasový přenos," vzpomíná známý fotbalový novinář z deníku Daily Mirror John Cross.

„Bylo to zničující odpoledne, kdy nikoho vůbec nezajímalo, co se děje na hřišti. Lidé v Anglii, kteří mají rádi fotbal, vědí, kde zrovna byli, když se dozvěděli o Hillsborough. Úplně teď zpětně vidím sám sebe, kde přesně stojím na tribuně a koukám se na trávník."

Přehrát

00:00 / 00:00

Nešťastnou událost na Hillsborough připomněl londýnský zpravodaj Jiří Hošek

Pozměněné policejní výpovědi, bariéra mlčení ze strany politiků, snaha zamést tragédii pod koberec. Hlavně ale neštěstí, které navždy změnilo život desítkám liverpoolských rodin.

„V neděli jsem se vydala pro syna. Chtěla jsem ho přivést zpátky domů, kde ho všichni milovali. Nechtěla jsem ho nechávat uprostřed toho zla. V márnici nás zavedli do místnosti s prosklenou stěnou. Řekla jsem jim, že chci dovnitř, obejmout svého syna a říct mu, že je tady máma. Najednou se odněkud ze strany ozval ten strašný hlas: Už vám nepatří paní Aspinallová, teď patří koronerovi,“ vzpomíná Margaret Aspinallová.

Právě koronerova zpráva byla pro dnešní předsedkyni Sdružení na podporu rodin obětí z Hillsborough Margaret Aspinallovou šokem. Šlo prý o nešťastnou náhodu a za smrt fanoušků vlastně nikdo nemůže. Tahle pokřivená realita platila až do podzimu 2012.

Syn Margaret Aspinallové James, který na Hillsborough zemřel | Foto: Jiří Hošek

„Ve světle nových důkazů, které obsahuje zpráva nezávislé vyšetřovací komise, je správné, abych se dnes coby premiér Spojeného království patřičně omluvil rodinám 96 obětí z Hillsborough za všechno, čím si za všechny ty roky prošly. Podle mě tyto rodiny čelily hned dvojí nespravedlnosti," prohlásil na půdě Dolní sněmovny 12. září 2012 David Cameron.

Z dnešního pohledu jsou příčiny tragédie a její hlavní viníci jasně rozpoznatelní: Fatální selhání policie, která nezvládla dění před stadionem a nechala fanoušky namačkat se do sektoru Leppings Lane.

Vedle policie pochybila i fotbalová asociace a záchranáři

Vážně pochybila i fotbalová asociace, která nechala zápas FA Cupu odehrát na stadionu, který už léta nevyhovoval bezpečnostním předpisům. Chybovali ale i záchranáři, jejichž laxní přístup stál některé příznivce život, jak dokládají slova doktora Billa Kirkupa:

„U 28 obětí jsou jednoznačné důkazy, že u nich došlo k zachování krevního oběhu v 15 hodin a 15 minut, kdy už podle koronerovy zprávy měli být všichni fanoušci po smrti. U 16 lidí byla prokazatelně zachována činnost srdce a plic. Některé případy se překrývají, takže celkem 41 osob ještě žilo v době, kdy měli být podle koronera už po smrti.“

Podle Margaret Aspinallové předchozí vlády mlčely a mlžily ve věci Hillsborough z velmi dobrého důvodu. Věděly prý, že v sázce je důvěra v policii, v soudnictví, důvěra v celý britský systém.

„Mohli by ještě lidé věřit ve slovo dané policistou po tom všem, co se stalo kolem Hillsborough? Všichni víme, že policie falšovala a doplňovala výpovědi svědků. Rodiny obětí to vědí přes dvacet let. Jakmile teď média zveřejnila některé dlouho utajované dokumenty, lidé si pomysleli: Pane Bože, když byla policie schopná něčeho takového, jaké to asi musí být v jiných případech?“ dodává Margaret Aspinallová, které na stadionu zemřel 18letý syn James.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme